Jeremia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeremia
Пророк Иеремия, Микеланжело Буонаротти.jpg
Født650 f.Kr.
Anatot
Død586 f.Kr.
Kairo
Far Hilkiah
Barn Afghana
Beskjeftigelse Profet

Jeremia (hebraisk: יִרְמְיָהוּYirmĕyā́hû, også יִרְמְיָהYirmĕyâ[a]; gresk: ἸερεμίαςIeremías; i bibeloversettelsen fra 1930 Jeremias) er en av de fremste profetene i den hebraiske Bibelen (Det gamle testamente). Han virket i den siste tiden før kongedømmet Judea falt for Babylonia. Han tilskrives den boken som har fått navn etter ham: Jeremias bok.

Jeremia, som også kalles «den gråtende profet»,[1] var i henhold til jødisk tradisjon i tillegg til boken med hans navn, som forteller om hans profetgjerning, også forfatter av Kongebøkene og Klagesangene.[2] Han fikk støtte og og som redigerte dem av sin skrive og disippel, Baruk ben Neria. Det er mer kjent om Jeremia enn om andre profeter, men likevel er det vanskelig å utlede en fullstendig biografi på grunn av mangelen av detaljer og fakta.[3]

Jeremias bok forteller om hans domsprofetier, og hvordan han møtte til dels sterk motstand for sin forkynnelse. Den forteller hvordan han uttalte domsord mot de siste kongene i Kongedømmet Israel. En av hans viktigste venner var Baruk, som skrev ned mye av det han sa.

Jeremia oppholdt seg i Jerusalem da byen ble ødelagt. Etter mordet på styresmannen Gedalja ble han med de siste innbyggerne til Egypt.

Blant Dødehavsrullene har man funnet rester av to Jeremia-ruller. Disse viser den hebraiske originalen til Septuagintas versjon av Jeremias bok, som er 15 prosent kortere enn den utgaven som finnes i det gamle testamente. På makkabéertiden har det altså vært to hebraiske versjoner av Jeremias bok i omløp, men ulik lengde.[4]

Fotnote[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I Dan 9,2, men ingen andre steder, står det יִרְמִיָה.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hillers, Delbert R. (1993): «Lamentations of Jeremiah, The», i: Metzger, Bruce M.; Coogan, Michael David, red.: The Oxford Companion to the Bible, Oxford University Press, ISBN 978-0-19-974391-9, s. 419.
  2. ^ Hillers, Delbert R. (1972): «Lamentations», The Anchor Bible, s. xix–xxiv.
  3. ^ Encyclopedia Judaica, 2. utg., bind 11, s. 125.
  4. ^ «Dødehavsrullene og menigheten bak dem», Trotvil.no 3. juni 2008

Se også[rediger | rediger kilde]