Jeremiade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeremiade (fra tysk, etter profeten Jeremia) er «klagesang», «jamring»[1]

En jeremiade er et litterært verk, vanligvis i prosa, men tidvis i poesi, hvor forfatteren bittert klager over tilstandene i samfunnet og dens manglende moral med vedvarende hånsord, og inneholder alltid en profeti om samfunnets umiddelbare eller truende sammenbrudd.

Ordet er et eponym, navngitt etter den bibelske profet Jeremia, og kommer fra det bibelske verk som er tilskrevet ham Jeremias bok og Klagesangene. Førstnevnte bok kommer med profetien om at kongedømmet Judea vil gå under, og forsikrer at dette vil skje ettersom landets herskere har brutt pakten med Herren.

Fra nord skal ulykken helles ut
over alle som bor i landet.[2]

Klagesangene er tilsvarende klagingen over at kongedømmet Judea har gått under etter erobringen som Jeremia spådde:

Ensom sitter hun,
den folkerike byen.
Hun er blitt enke,
den store blant folkene.
Dronningen blant landene
er blitt slave.[3]

Generelt benyttes begrepet jeremiade på moralistiske tekster som fordømmer et samfunn for sin ondskap og ugudelighet, og spår dets sammenbrudd og elendighet. Jeremiade var et hyppig brukt litterært grep av 1600-tallets amerikanske puritanere, særlig i prekener som «Sinners in the Hands of an Angry God» («Syndere i hendene på en rasende Gud») av Jonathan Edwards.[4] Increase Mather, en annen framtredende puritansk prest, var overbevist om at indianerkrigene, uvanlige stormer, branner, politiske situasjoner og lignende var Guds tilstedeværelse i dagliglivet og hans straff for synder i New England. Han advarte hyppig sitt publikum om farene knyttet til Satan i sine jeremiader.[5][6]

Forfattere fra Gildas til Robert Bork har hatt denne betegnelsen knyttet til sine verker. I samtidig bruk er det hyppig nedsettende, og anvendt for å antyde at teksten tone er overdrevent pessimistisk og anstrengt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmålsordboka: Jeremiade[død lenke]
  2. ^ Nettbibelen: Jeremias bok 1:14 Arkivert 28. januar 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Nettbibelen: Klagesangene1:1[død lenke]
  4. ^ Daniels, Bruce C. (2005): Puritans at Play. New York: Palgrave McMillan. ISBN 978-1403972125
  5. ^ Sacvan Bercovitch (red) (1984): Increase Mather: Jeremiads (Library of American Puritan Writings). Ams Pr Inc, ISBN 978-0404608200
  6. ^ «Biography: Increase Mather (1639–1723)» Arkivert 4. april 2013 hos Wayback Machine., The Mather Project

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Luedicke, Marius K.; Thompson, Craig J.; Giesler, Markus (2010): «Consumer Identity Work as Moral Protagonism: How Myth and Ideology Animate a Brand-Mediated Moral Conflict» i: Journal of Consumer Research '36 (6): 1016–32. doi:10.1086/644761.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]