Jenny Wulff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jenny Wulff
Født28. nov. 1921Rediger på Wikidata
Død4. apr. 2009Rediger på Wikidata (87 år)

Jenny Wulff (født Jenny Levinson[1] 28. november 1921, død 4. april 2009[2]) var en norsk holocaust-overlevende.

I likhet med den øvrige jødiske befolkningen i Oslo ble Jenny Wulff arrestert den 26. oktober 1942. Ettersom i august samme år hadde giftet seg med den britiske statsborgeren Ilai Wulff, ble Jenny Wulff ikke deportert med fangeskipet DS «Donau», slik hennes foreldre, to brødre og to av hennes søstre ble. I stedet ble hun i første omgang sendt til Bredtveit Kvinnefengsel, men etter en tid ble også hun deportert til leire i Tyskland og Frankrike. I 1945 ble hun befridd av amerikanske styrker fra den franske konsentrasjonsleiren Vittel. Begge foreldrene, brødrene og de to søstrene hadde da blitt drept i konsentrasjonsleirene i Tyskland.

I 1946 vendte Jenny og Ilai Wulff tilbake til Oslo.[1]

Jenny Wulff er en av hovedpersonene i NRK-dokumentaren Holocaust – tidsvitner, hvor fem norske jøder er intervjuet om overgrepene de ble utsatt for under andre verdenskrig. De andre fire er Jo Benkow, Fanny Rascow, Julius Paltiel og Samuel Steinmann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Stockfleths gate – Oslo Byleksikon». www.oslobyleksikon.no. Besøkt 26. februar 2021. «49. En fireetasjes leiegård ved hjørnet av Thurmanns gate, oppført 1917-19. I en leilighet i første etasje bodde i de første krigsårene den jødiske hjelpearbeideren Salomon Levinson (f. 1889), gift med Jette Johanne (f. Levinson 1887). De hadde seks barn: (---) Jenny (f. 1921) som var ekspeditrise (---) Jenny giftet seg i august 1942 med engelskmannen Ilai Wulff som bodde i Hausmanns gate. Hun ble arrestert samtidig med foreldrene og søsknene, men ble ikke deportert med Donau på grunn av sin manns britiske statsborgerskap. Hun ble isteden fengslet, først på Bredtveit, deretter på Grini og senere i en rekke fengsler i flere land, før hun endte opp i fangeleiren Vittel i Frankrike, hvorfra hun til slutt ble befridd. Hun og mannen Ilai kom tilbake til Oslo i april 1946.» 
  2. ^ Nekrolog i Aftenposten 24.04.09 av Bjarte Bruland

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]