Jef Raskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jef Raskin
Jef Raskin holding Canon Cat model.png
Født9. mars 1943[1][2][3]Rediger på Wikidata
New York CityRediger på Wikidata
Død26. feb. 2005[1][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
PacificaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Programmerer, informatiker, skribent, universitetslærer, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Utdannet ved Pennsylvania State University, Stony Brook UniversityRediger på Wikidata
Barn Aza RaskinRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Jef Raskin (født 9. mars 1943 i New York City i USA, død 26. februar 2005 i Pacifica i California) var en amerikansk ekspert på menneske-maskin-interaksjon (MMI) som er best kjent for å ha startet Macintosh-prosjektet for det amerikanske datafirmaet Apple Computer på slutten av 1970-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jef Raskin kom fra en sekulær jødisk familiebakgrunn. Han utdannet seg innen matematikk og filosofi, og tok en mastergrad i datavitenskap ved Pennsylvania State University i 1967. Det første dataprogrammet han laget, et musikkprogram, var en del av avhandlingen hans.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha jobbet som amanuensis fra 1970 til 1974, ble han ansatt i Apple Computer i 1978. Han skrev en del notater om hvordan han kunne tenke seg datamaskiner som var mye enklere å bruke enn datidens, og foreslo overfor ledelsen at Apple burde starte et prosjekt rundt dette.

Han ansatte en tidligere student av seg, Bill Atkinson, og begynte på Macintosh-prosjektet i 1979. (Navnet Mackintosh ble valgt fordi dette var navnet på et eple, Raskins yndlingssort. Det var senere planer om å endre navnet, men det hadde da festnet seg.[4]) Datamaskinen han så for seg var svært forskjellig fra den Macintosh-en faktisk ble sluppet på markedet, eller andre GUI-baserte datamaskiner generelt, og lignet mer på PDA-er som PalmOS.

Maskinen hadde en 9 tommer stor sort/hvit tegnbasert skjerm, som var bygd inn i en boks som ellers bestod av en diskettstasjon. Man brukte funksjonstastene for å skifte mellom programmene, men maskinen var også i stand til å forstå hva brukeren mente; hvis man f.eks. begynte å taste inn bokstaver, skiftet maskinen til tekstbehandlingsmodus, og hvis man tastet inn tall, skiftet maskinen til kalkulatormodus. Brukeren merket som regel ikke til disse skiftene.

I løpet av 1981 overtok Steve Jobs[5], som til da hadde konsentrert seg om Apple Lisa-prosjektet, mer og mer utviklingen av Macintosh. Jobs ble bedt om å integrere det Xerox PARC-inspirerte designet Apple Lisa hadde med det Raskin hadde laget.

Raskin sluttet i Apple i 1982 og startet sitt eget firma som fortsatte å produsere ting til Apple. Han skrev også The Humane Interface, hvor han konkretiserer sine tanker omkring menneske-maskin-interaksjon. På begynnelsen av 2000-tallet tok han på seg utviklingen av The Humane Environment (THE). THE er et system som tar utgangspunkt i idéene Raskin hadde, og har som mål å lage et nytt brukergrensesnitt basert på åpen kildekode.

Raskin fikk høre at han hadde kreft i bukspyttkjertelen i desember 2004, og døde i Pacifica, California, 26. februar 2005, 61 år gammel.

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 12359282w[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6w21j68, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Andy Hertzfeld: Bicycle – Rod wants to change the name of the project, 1981
  5. ^ Andy Hertzfeld: The Father of the Macintosh – Who is the father of the Macintosh?, 1981