Jef Raskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jef Raskin
Født9. mars 1943[1][2][3]Rediger på Wikidata
New York
Død26. feb. 2005[1][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
Pacifica
BeskjeftigelseProgrammerer, informatiker, skribent, universitetslærer, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedPennsylvania State University
Stony Brook University (akademisk grad: bachelorgrad, fysikk, studieretning: matematikk)
BarnAza Raskin
NasjonalitetUSA

Jef Raskin (født 9. mars 1943 i New York City i USA, død 26. februar 2005 i Pacifica i California) var en amerikansk ekspert på menneske-maskin-interaksjon (MMI) som er best kjent for å ha startet Macintosh-prosjektet for det amerikanske datafirmaet Apple Computer på slutten av 1970-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jef Raskin kom fra en sekulær jødisk familiebakgrunn. Han utdannet seg innen matematikk og filosofi, og tok en mastergrad i datavitenskap ved Pennsylvania State University i 1967. Det første dataprogrammet han laget, et musikkprogram, var en del av avhandlingen hans.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha jobbet som amanuensis fra 1970 til 1974, ble han ansatt i Apple Computer i 1978. Han skrev en del notater om hvordan han kunne tenke seg datamaskiner som var mye enklere å bruke enn datidens, og foreslo overfor ledelsen at Apple burde starte et prosjekt rundt dette.

Han ansatte en tidligere student av seg, Bill Atkinson, og begynte på Macintosh-prosjektet i 1979. (Navnet Mackintosh ble valgt fordi dette var navnet på et eple, Raskins yndlingssort. Det var senere planer om å endre navnet, men det hadde da festnet seg.[4]) Datamaskinen han så for seg var svært forskjellig fra den Macintosh-en faktisk ble sluppet på markedet, eller andre GUI-baserte datamaskiner generelt, og lignet mer på PDA-er som PalmOS.

Maskinen hadde en 9 tommer stor sort/hvit tegnbasert skjerm, som var bygd inn i en boks som ellers bestod av en diskettstasjon. Man brukte funksjonstastene for å skifte mellom programmene, men maskinen var også i stand til å forstå hva brukeren mente; hvis man f.eks. begynte å taste inn bokstaver, skiftet maskinen til tekstbehandlingsmodus, og hvis man tastet inn tall, skiftet maskinen til kalkulatormodus. Brukeren merket som regel ikke til disse skiftene.

I løpet av 1981 overtok Steve Jobs[5], som til da hadde konsentrert seg om Apple Lisa-prosjektet, mer og mer utviklingen av Macintosh. Jobs ble bedt om å integrere det Xerox PARC-inspirerte designet Apple Lisa hadde med det Raskin hadde laget.

Raskin sluttet i Apple i 1982 og startet sitt eget firma som fortsatte å produsere ting til Apple. Han skrev også The Humane Interface, hvor han konkretiserer sine tanker omkring menneske-maskin-interaksjon. På begynnelsen av 2000-tallet tok han på seg utviklingen av The Humane Environment (THE). THE er et system som tar utgangspunkt i idéene Raskin hadde, og har som mål å lage et nytt brukergrensesnitt basert på åpen kildekode.

Raskin fikk høre at han hadde kreft i bukspyttkjertelen i desember 2004, og døde i Pacifica, California, 26. februar 2005, 61 år gammel.

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 12359282w[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6w21j68, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Andy Hertzfeld: Bicycle – Rod wants to change the name of the project, 1981
  5. ^ Andy Hertzfeld: The Father of the Macintosh – Who is the father of the Macintosh?, 1981