Apple Lisa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apple Lisa med en ekstern ProFile harddisk på toppen

Apple Lisa var en personlig datamaskin utviklet av Apple Computer på begynnelsen av 1980-årene.

Lisa-prosjektet startet hos Apple i 1978 og utviklet seg til et prosjekt som skulle designe en kraftig personlig datamaskin med grafisk brukergrensesnitt beregnet på forretningsmarkedet.

Lisa ble introdusert i januar 1983 med en prislapp på USD 9 995. Det var en av de første personlige datamaskinene som hadde mus og grafisk brukergrensesnitt. Den brukte en Motorola 68000-mikroprosessor på 5 MHz og hadde 512 kB eller 1 MB internhukommelse.

Den ble levert med programvaren Lisa 7/7, som hadde undertittelen The Complete Office System. Tittelen 7/7 refererer til de syv programmene som var med i pakken: LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList, og LisaTerminal.

Apple Lisa viste seg å bli en kommersiell feilsatsning fra Apples side, den største siden Apple III i 1980. Kundene steilte p.g.a. den høye prisen, og satset heller på rimeligere IBM PC-er, som da hadde begynt å dominere markedet for personlige datamaskiner. Spikeren i kista for Lisa kom da Apple lanserte Macintosh i 1984. Den hadde også mus og grafisk brukergensesnitt, men til en mye lavere pris. Det kom to oppgraderinger til Lisa; Lisa 2 og Macintosh XL som hadde samme ROM som Macintosh, men det endte med at produktlinjen ble faset ut i august 1986.