Apple Lisa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apple Lisa med en ekstern ProFile harddisk på toppen

Apple Lisa var en personlig datamaskin utviklet av Apple Computer på begynnelsen av 1980-årene.

Lisa-prosjektet startet hos Apple i 1978 og utviklet seg til et prosjekt som skulle designe en kraftig personlig datamaskin med grafisk brukergrensesnitt beregnet på forretningsmarkedet.

Lisa ble introdusert i januar 1983 med en prislapp på USD 9 995. Det var en av de første personlige datamaskinene som hadde mus og grafisk brukergrensesnitt. Den brukte en Motorola 68000-mikroprosessor på 5 MHz og hadde 512 kB eller 1 MB internhukommelse.

Den ble levert med programvaren Lisa 7/7, som hadde undertittelen The Complete Office System. Tittelen 7/7 refererer til de syv programmene som var med i pakken: LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList, og LisaTerminal.

Apple Lisa viste seg å bli en kommersiell feilsatsning fra Apples side, den største siden Apple III i 1980. Kundene steilte p.g.a. den høye prisen, og satset heller på rimeligere IBM PC-er, som da hadde begynt å dominere markedet for personlige datamaskiner. Spikeren i kista for Lisa kom da Apple lanserte Macintosh i 1984. Den hadde også mus og grafisk brukergensesnitt, men til en mye lavere pris. Det kom to oppgraderinger til Lisa; Lisa 2 og Macintosh XL som hadde samme ROM som Macintosh, men det endte med at produktlinjen ble faset ut i august 1986.