Jean-Siffrein Maury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean-Siffrein Maury
Jean-Sifrein Maury.png
Født 26. juni 1746
Valréas
Død 10. mai 1817
Roma
Bror Maury
Statsborger Frankrike
Språk fransk
Religion Den romersk-katolske kirke
Medlem av Académie française

Jean-Siffrein Maury (født 14. januar 1740 i den pavelige enklaven Valréas ved Avignon, død 10. mai 1817 i Roma) var en av den katolske kirkes kardinaler.

Han nektet å tiltre sivilkonstitusjonen om kleresiet under den franske revolusjon og dro i eksil som så mange andre geistlige i 1791. Han oppholdt seg i Koblenz i Tyskland, hovedkvarteret for det franske eksilmiljø.

Han ble utnevnt til kardinal i februar 1794 av pave Pius VI.

Han ble erkebiskop av Montefiascone 1794.

Da franskmennene invaderte Italia i 1798, dro han til Venezia og representerte den fremtidige kong Ludvig XVIII av Frankrikes interesser under konklavet 1799-1800. Etter opprettelsen av Det franske keiserrike knyttet han seg til Napoleon I og ble blant de mest keisertro og lojale i hans hoff. Han dro til Paris og bosatte deg der i 1806.

Jean-Siffrein Maury

Napoleon utnevnte ham til erkebiskop av Paris ved keiserlig dekret den 14. oktober 1810 men uten de nødvendige pavelige buller. Maury takket ja til utnevnelsen, men pave Pius VII beordret ham til å fratre og erklærte alle hans embedshandlinger for ugyldige. Det var imidlertid først etter at Napoleons regime var falt i 1814 at det parisiske domkapitlet avsatte ham.

Paven suspenderte ham som kardinal og kalte ham til Roma der han skulle forklare sin oppførsel. Under "De hundre dagene" ble han holdt fengslet i Castel Sant'Angelo. Kardinal Ercole Consalvi fikk satt ham fri. Han ble benådet og gjenforsonet med paven. Men kong Ludvig XVIII av Frankrike tilgav ham aldri.