Joséphine de Beauharnais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joséphine de Beauharnais
Keiserinne av Frankrike og dronning av Italia
Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen.jpg
Født23. juni 1763
Les Trois-Îlets
Død29. mai 1814 (50 år)
Rueil-Malmaison
Ektefelle Napoléon Bonaparte (17961809), Alexandre de Beauharnais (17791794)
Far Joseph-Gaspard de Tascher de La Pagerie
Mor Rose Claire des Vergers de Sannois
Barn Eugène de Beauharnais, Hortense de Beauharnais
Beskjeftigelse Kunstsamler, tegner
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Maria Luisa-ordenen
FyrstehusHuset Beauharnais og Huset Bonaparte

Joséphine de Beauharnais (opprinnelig Marie Josèphe Rose Tascher de la Pagerie) (født 23. juni 1763 i Les Trois-Îlets på Martinique i Antillene, død 29. mai 1814 i Rueil i Frankrike) var Napoléon Bonapartes første hustru og ble keiserinne av Frankrike. Hun var datter av løytnant og plantasjeeier Joseph-Gaspard de Tascher, chevalier, seigneur de la Pagerie, og Rose-Claire des Vergers de Sanois.

Ekteskapet med de Beauharnais[rediger | rediger kilde]

Joséphine de Beauharnais` søster Catherine-Désirée var forlovet med den franske offiseren Alexandre de Beauharnais. Søsteren døde i oktober 1777 og det ble bestemt at Joséphine skulle gifte seg med han i stedet.

I oktober 1779 flyttet Joséphine med sin far tilbake til Frankrike. Bryllupet med Alexandre de Beauharnais sto den 13. desember 1779 i Noisy-le-Grand. Ekteparet fikk to barn; sønnen Eugène de Beauharnais (17811824), og datteren Hortense de Beauharnais (17831837).

Den franske revolusjonen[rediger | rediger kilde]

Under den franske revolusjon ble Alexandre de Beauharnais arrestert og fengslet. Ettersom myndighetene anså at Joséphine sto de kontrarevolusjonære finansielle kretsene for nær, ble hun også beordret arrestert. Arrestordre ble utstedt den 21. april 1794 og hun ble holdt innesperret i Carmesfengselet til 28. juli 1794). Hun ble løslatt takket være rettssaken mot Robespierre.

Hennes ektemann ble dømt til døden og henrettet 23. juli 1794 sammen med sin bror Augustin på Place de la Révolution (i dag: Place de la Concorde) i Paris.

Etter at Joséphine ble løslatt forsøkte hun å rehabilitere sin avdøde ektemanns rykte. Hun hadde også økonomiske vanskeligheter. I juni 1795 kunne hun takket være en ny lov arve Alexandres gods.

Napoléon Bonaparte[rediger | rediger kilde]

Som enke ble Joséphine de Beauharnais elskerinnen til en rekke ledende menn inntil hun møtte den seks år yngre general Napoléon Bonaparte. De giftet seg den 9. mars 1796.

Joséphine ble kronet til keiserinne i Notre-Dame-katedralen den 2. desember 1804.

Da det syntes klart at hun ikke kunne gi Napoleon noen barn, gikk hun med på å skille seg fra ham slik at keiseren kunne gifte seg med en annen som kunne gi ham en tronarving. Skilsmissen fant sted 10. januar 1810.

Etter skilsmissen bodde Joséphine i Château de Malmaison nær Paris. Da hun døde i 1814 ble hun begravet ikke langt derfra, i kirken St. Pierre et St. Paul i Rueil.

Etterkommere[rediger | rediger kilde]

Blant hennes barnebarn var den svensk-norske dronningen Josefine som var gift med Oscar I av Sverige og Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]