Jared Diamond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jared Diamond
Jared diamond.jpg
Født10. september 1937 (81 år)
Boston
Utdannet ved Harvard University, Trinity College
Beskjeftigelse Biolog, fysiolog, geograf, skribent, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Medlem av National Academy of Sciences, Det finske vitenskapsakademiet, American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical Society
Utmerkelser
11 oppføringer
Guggenheim-stipendet, Tyler Prize for Environmental Achievement (2001), National Medal of Science (1999), Groeneveld-prisen (2004), Wolf Prize in Agriculture (2013), The MacArthur Fellows Program (1985), Royal Society Science Books Prize, Pulitzer-prisen (1998), International Cosmos Prize (1998), Årets humanist (2016), Dickson Prize in Science (2007)

Jared Mason Diamond (født 10. september 1937 i Boston i USA) er en amerikansk sakprosaforfatter, evolusjonsbiolog, fysiolog og biogeograf. Han er best kjent for boken Våpen, pest og stål - Menneskenes historie gjennom 13 000 år, som han ble tildelt Pulitzer-prisen for i 1998. I boken påvises påvirkning på dagens internasjonale situasjon fra prosesser som startet i en tidlig moderne periode, da avanserte sivilisasjoner innledet en periode med dominans av mindre avanserte sivilisasjoner i andre deler av verden. Diamonds hovedtese er, uten å ty til rasebiologiske forklaringer, å påvise årsakene til at avanserte sivilisasjoner kun utviklet seg i Euroasia og ikke Australia, Afrika eller Amerika. Det er i de ultimate årsakene Diamond finner forklaringen på at det var innbyggerne på det Euroasiatiske kontinent som fra år 1500 og utover rådet over våpen, bakterier og stål, de direkte («proximate») faktorene som gjorde det mulig å dominere verden.

I boken Collapse – how societies choose to fail or survive analyserer Diamond ulike samfunn i fortid og nåtid ut fra fem faktorer (økologi, klima, fiendtlige omgivelser, vennlige forbindelser, egen evne til omstilling) og viser at svikt i kun en av faktorene er nok til at et samfunn kan kollapse. Av spesiell interesse for norske lesere er en grundig gjennomgang av veksten og sammenbruddet til den norrøne sivilisasjonen på Grønland.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Artikler[rediger | rediger kilde]

  • Curse and Blessing of the Ghetto (mars 1991) Discover, ss. 60-66
  • The Worst Mistake in the History of the Human Race (mai 1987) Discover ss. 64-66

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]