Hopp til innhold

Japansk spisshund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japansk spisshund
Nihon supittsu, Japansk Spisshund
HundetypeSpisshund
OpprinnelseJapans flagg Japan
EgenskaperFamiliehund
Livsløp10–15
StørrelseLiten/middels (6–12 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr, 5 sek. 5
(FCI #262)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCUtility
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Japansk spisshund (FCI #262) er liten/middels stor og relativt moderne spisshund som stammer fra Japan, der den trolig oppsto et stykke ut på 1900-tallet. Rasestandarden ble første gang publisert i 1948 og gjelder fortsatt.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Noen hevder at denne lille hunden skal nedstamme fra den store og kraftige samojedhunden, men det medfører neppe riktighet. Japansk spisshund er en moderne hund, skapt i Japan langt inn på 1900-tallet. Tysk spitz er med stor sannsynlighet opphavet til hunderasen, som ble anerkjent som egen rase i Japan i like etter andre verdenskrig. Småhundpreget stammer trolig fra såkalt pomeranian. Rasestandarden er fra 1948 og gjelder fortsatt.

De først tyske spitzene (hvite grosspitz) ble bragt til Japan i 1920, via Sibir i Russland og det nordlige Kina. Fra 19251936 ble flere slike hvite hunder importert til Japan fra land som Canada, USA, Australia og Kina. Rasen ble anerkjent av FCI i 1964 og er ganske populær i Skandinavia. Den første japanske spisshunden ble registrert i Norge i 1973, og raseklubben ble dannet her i 1979.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Valp

Japansk spisshund er liten og gir et velbalansert og harmonisk uttrykk. Forholdet mellom mankehøyde kroppslengde skal være 10:11. Den har et spisst snuteparti, trekantede og opprettstående ører og rikt behåret hale som er høyt ansatt og skal bæres over ryggen. Hodets størrelse harmonerer med kroppen, moderat bredt og avrundet. Den bakre delen av skallen er bredest og gir den et typisk spisshundpreg. Middels store, mandelformede, svakt skråstilte og mørke øyne.

Pelsen er overdådig og ren hvit. Pelsen er selvrensende det vil si at denne hunderasen ikke trenger å bades like ofte som andre hunder. Ytterpelsen ren og strittende. Underpelsen kort, myk og tett. Kort pels på snutepartiet, ørene, fremsiden av beina og nedenfor hasene. Resten skal være dekket av rikelig lang pels, spesielt fra hals til skuldre. og forbrystet danner pelsen en vakker krage. Også halen skal være dekket av lang pels i rikelig mengde. Skulderhøyden er ca. 30–38 cm for hannhunder, tisper noe mindre. Vekten ligger på alt fra ca. 6 kg hos små individer, til ca. 12 kg hos de aller største.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Japansk spisshund er en hendig og liten hund som først og fremst passer som familiehund, men som også har brukshundegenskaper som vakthund og innen forskjellige former for hundesport. Den er også i ferd med å bli en svært populær utstillingshund i mange land. Rasen egner seg dessuten svært godt til agility.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Japansk spisshund er kvikk, smidig og hendig i størrelse. Den er livlig og våken, glad og modig. Rasen kan være mistenksom og usikker overfor fremmede. Rasen er glad i å være i nærheten av deg. Den oppsøker deg ofte for å sjekke at du er til stede og det er ikke uvanlig om den vil bli med deg på toalettet. Når du er ute å går tur er de raske til beins. De trives godt med å løpe fram og tilbake i høy fart. Kan få små raptuser innimellom der de bruker opp energien. Morsomt for eier å følge med på.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen krever mindre pelsstell enn de fleste kanskje tror. Pelsen er skittavstøtende og holder seg ren og hvit lenge. Rasen har lite sykdommer og regnes som en veldig sunn rase. Den beste stammen av Japansk Spisshund finnes i Skandinavia, Norge og Sverige spesielt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]