Hopp til innhold

Kaï

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaï
Tigerhund, torahund
Hundetypespisshund, urhund
OpprinnelseJapans flagg Japan
EgenskaperBrukshund/familiehund
Livsløp10–12
StørrelseMiddels (13,5–25 kg)
Passer forErfarne, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 5 sek. 5
(FCI #317)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kaï (FCI #317) er en japansk hunderase med urhundpreg. Det er en mellomstor spisshund som opprinnelig ble avlet som jakthundvillsvin og hjortedyr. Rasen er også kjent som tigerhund og torahund. Den ble erklært å være en nasjonalskatt i Japan i 1934.

Opprinnelse og alder

[rediger | rediger kilde]

Kaï er en gammel og sjelden hunderase som stammer fra Yamanashi-prefekturet på øya Honshu i Japan, der den opprinnelig blant annet ble benyttet som jakthund på villsvin og hjortedyr. Man trodde lenge at denne hunden var for primitiv til å kunne utgjøre en god familiehund, men denne oppfatningen har endret seg. I hjemlandet ble den først anerkjent i 1934, mens American Kennel Club først anerkjente den så sent som i 1996.

I hjemlandet skal det finnes to typer av denne hunden. En smalere som helst benyttes til hjortejakt, og en noe tyngre som helst har vært benyttet til bjørnejakt.

Utseende, anatomi og fysikk

[rediger | rediger kilde]

Kaï skiller seg fra andre japanske spisshunder, gjennom å ha en noe mer kileformet og smalere skalle, som har tydelig markert stopp. Den er ellers massivt bygd og har balanserte proporsjoner og lette, smidige bevegelser. Kroppen har markerte skuldre og dyb brystkasse. Halsen er tykk, muskuløs og kraftfull. Buklijen er godt opptrukket og lendet bredt og muskuløst. Ryggen er rett og kort. Meget muskuløse bein og kraftig benstamme. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres tett ringlet eller bøyd i en bue over ryggen.

Pelsen er kort, tett, stiv og rett. Lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen er sort bridle (Kuro-Tora), rød brindle (Aka-Tora) eller rød-sort brindle (Chu-Tora). Valpene fødes ensfarget, og det karakteristiske tigermønsteret kommer fram etter hvert som de blir eldre, kanskje ikke før i seksmåneders-alderen. Det sies at noen hunder ikke er fullt utfarget før i femårsalderen.

Hannene måler normalt ca. 50–56 cm i skulderhøyde og veier gjerne 18–25 kg. Tispene måler normalt ca. 46–50 cm i skulderhøyde og veier gjerne 13,5–20 kg.

Bruksområde

[rediger | rediger kilde]

Kaï er en utpreget jakthund for storvilt, som også har en rekke andre egenskaper som både brukshund og familiehund. Den er energisk og meget utholdende.

Lynne og væremåte

[rediger | rediger kilde]

Kaï skal være en utmerket familiehund, som er spesielt varsom omkring barn og stort sett er dominant ovenfor andre hunder. Man må imidlertid påregne rikelig med mosjon for at denne hunden skal trives.

De japanske spisshundene av urhundtype regnes som sunne. Pelsen minner om polarhundenes og er nærmest «selvrensende». Den krever imidlertid systematisk stell i røyteperiodene, når underulla slipper. Disse hundene er typisk også svært nøye med egen hygiene.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • (en) Kai Inu – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Kai – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata