Hokkaido (hund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hokkaido
Ainohund, seta, shita, dō-ken
Hundetypespisshund, urhund
OpprinnelseJapans flagg Japan
EgenskaperBrukshund/familiehund
Livsløp10–12
StørrelseMiddels/stor (20–27 kg)
Passer forErfarne, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 5 sek. 5
(FCI #261)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Hokkaido (FCI #261) er en japansk hunderase med urhundpreg. Det er en mellomstor spisshund som stammer fra fjellområdene på øya Hokkaido i Japan, der den var urbefolkningens jakthund på storvilt og er kanskje bedre kjent som ainohund. Rasen ble i 1937 anerkjent i hjemlandet som en nasjonalskatt. Hokkaido antas å være en av de eldste hunderaser i verden.[1]

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Det er nærmest umulig å si noe sikkert om opphavet til denne hunden, som mange forskere og kynologer mener kan ha oppstått alt for mer enn 3000 år siden, da de regnes å ha blitt bragt til Hokkaido av ainofolket. Den har en rekke fellestrekk med shiba og regnes som urbefolkningens jakthund på bjørn og hjortedyr. Den er også en utmeket vakthund og en god trekkhund. Trolig er den også den eldste av de japanske hunderasene.

Rasen het opprinnelig ainohund, et navn den fikk etter det folket som trolig avlet den fram. Den er fortsatt best kjent under dette navnet, som den også opprinnelig ble anerkjent av FCI under, men for noen år siden byttet man navn på rasen til hokkaido hund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Hokkaido er en mellomstor, massiv, edel og hurtig spisshund, men livlige bevegelser. Den har en langstrakt, kraftig kroppsbygning. Kraftig hals uten løshud og markerte skuldre. Et noe framtredende bryst og dyp brystkasse. Buklinjen er opptrukket og rygglinjen er rett og massiv. Muskuløse bein og kraftig benstamme. Meget kompakte, godt avrunda labber. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres over ryggen, enten i en bue eller ringlet. Hodet er kileformet, nærmest revelignende, og skallen bred og flat med tydelig markert stopp. Rett neserygg, kraftige kjever og stramme lepper. Rasen er den eneste hunderasen, i tillegg til chow-chow,Eurasier og shar pei, som kan ha blå tunge.

Pelsen er kort, rett og stiv. Noe lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen er sort, rød, brun eller brindle. Lyse innslag langs sidene på snutepartiet, i brystet, buken og på halen er vanlig.

Hannhundene måler gjerne 48,5–52 cm i skulderhøyde og veier normalt 24–27 kg. Tispene måler gjerne 45,5–48,5 cm i skulderhøyde og veier normalt 20–24 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Hokkaido er en utpreget brukshund, herunder en meget god jakthund på storvilt, vakthund og trekkhund. Den er kjent for å ha meget god orienteringssans.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Hokkaido er modig, selvsikker og svært årvåken hund. Den trenger en tydelig og udiskuterbar leder og bør dresseres med fast hånd og tålmodighet. Rasen må kunne sies å være en utpreget utehund, men den har også gode egenskaper som familiehund for den rette familien. Den er aktiv og trenger mye mosjon for å trives.

Annet[rediger | rediger kilde]

De japanske spisshundene av urhundtype regnes som sunne. Pelsen minner om polarhundenes og er nærmest «selvrensende». Den krever imidlertid systematisk stell i røyteperiodene, når underulla slipper. Disse hundene er typisk også svært nøye med egen hygiene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk». Hunderase.no. 18. desember 2014. Besøkt 22. desember 2014.