Hopp til innhold

Kishu (hund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kishu
Kishu inu, kishu-ken
Hundetypespisshund, urhund
OpprinnelseJapans flagg Japan
EgenskaperBrukshund/familiehund
Livsløp10–12
StørrelseMiddels/stor (17–25 kg)
Passer forErfarne, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 5 sek. 5
(FCI #318)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kishu (FCI #318) er en japansk hunderase med urhundpreg. Det er en mellomstor spisshund som stammer fra fjellområdene på øya Kyushu i Japan. Den ble sammen med fem andre japanske spisshunder av urtypen utnevnt som nasjonalskatt av de japanske myndighetene i 1934.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Kishu

Denne hunden stammer fra Wakayama og Mie prefekturet på øya Kyushu i der sørlige Japan. Det er nærmest umulig å si noe sikkert om opphavet til denne hunden, som mange mener kan ha oppstått alt for mer enn 3000 år siden. Den regnes som den japanske urbefolkningens jakthund på storvilt. Den har en rekke fellestrekk med hokkaido, men er noe mer rektangulær i formen og skal (etter 1934) være helfarget. Før den tid kunne den ha markeringer i både rød, sesamfarget og brindle. Rasen er en utmerket vakthund og en god trekkhund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Kishu er en mellomstor, massiv, edel og hurtig spisshund, men livlige bevegelser. Den har en langstrakt, kraftig kroppsbygning. Kraftig hals uten løshud og markerte skuldre. Et noe framtredende bryst og dyp brystkasse. Buklinjen er opptrukket og rygglinjen er rett og massiv. Muskuløse bein og kraftig benstamme. Meget kompakte, godt avrunda labber. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres over ryggen, enten i en bue eller ringlet. Hodet er kileformet, nærmest revelignende, og skallen bred og flat med tydelig markert stopp. Rett neserygg, kraftige kjever og stramme lepper.

Pelsen er tett, kort, rett og stiv. Noe lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen skal være helfarget hvit (mest vanlig), rød eller sesamfarget (rødbrun med sorte hårtupper).

Hannhundene måler gjerne 49–55 cm i skulderhøye og veier normalt 20–25 kg. Tispene måler gjerne 43–49 cm i skulderhøye og veier normalt 17–23 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Kishu er en utpreget brukshund, herunder en meget god jakthund på storvilt, vakthund og trekkhund. Den er kjent for å ha meget god orienteringssans.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Kishu er modig, selvsikker og svært årvåken hund. Den trenger en tydelig og udiskuterbar leder og bør dresseres med fast hånd og tålmodighet. Rasen må kunne sies å være en utpreget utehund, men den har også gode egenskaper som familiehund. Den er aktiv og trenger mye mosjon for å trives.

Annet[rediger | rediger kilde]

De japanske spisshundene av urhundtype regnes som sunne. Pelsen minner om polarhundenes og er nærmest «selvrensende». Den krever imidlertid systematisk stell i røyteperiodene, når underulla slipper. Disse hundene er typisk også svært nøye med egen hygiene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]