Tosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tosa
Tosa inu, japansk mastiff
Tosa inu LM546.jpg
HundetypeKamphund, molosser, vakt- og vokterhunder
OpprinnelseJapan Japan
EgenskaperBrukshund
Livsløp9-12
StørrelseStor (35–55 kg)
Passer forErfarne hundefolk[1]
Anerkjennelser
FCIGr. 2 seksjon 2
(FCI #260)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Tosa (FCI #260) er en stor og sterk kamphund som kommer fra Japan, men hunderasen er nå forbudt i Norge. Den er også kjent som tosa inu og japansk mastiff.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Tosa er opprinnelig en rendyrket kamphund, skapt i Japan på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Japan har kamphundtradisjoner helt tilbake til 1300-tallet. Tosa er trolig et resultat av kryssavl mellom den japanske hunderasen shikoku og en rekke europeiske raser, f.eks. engelsk bulldog (1872), bullmastiff (1874) vorstehhund (1876), bull terrier (ca. 1880-tallet), sankt bernhardshund (trolig på 1890-tallet), og grand danois (1924).

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Tosa er en typisk mastiff og har litt langstrakt og meget kraftig kroppsbygning. Den har en kraftfull hals der huden henger litt løst. Pelsen er kort og ligger tett inntil huden. Halen er høyt ansatt og kraftig ved roten. Hodet er kraftig og bredt, med ganske dyp stopp. Meget kraftfulle kjever. Gjennomgående rød farge er ønskelig, men alle nyanser av gulbrunt tillates. Hvite og røde markeringer tillates også.

Tosa blir gjerne 35–55 kg tung og har en skulderhøyde på ca. 55–65 cm, avhengig av kjønn. Gjennomsnittsvekten er ca. 40 kg. Hannene skal minst ha en skulderhøyde på 60 cm, og tispene 55 cm.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Tosa er en ypperlig vakthund som også har en rekke andre egenskaper som brukshund, men det er lite egnet som familiehund for folk flest. Den er opprinnelig avlet som en regulær kamphund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Tosa er en modig og uredd hunderase, som er svært resolutt og ofte meget mistenksom overfor fremmede. Som sådan er også rasen kjent som meget egenrådig og pågående. Den krever en tydelig leder og store mengder mosjon og psykiske utfordringer for å trives.

Annet[rediger | rediger kilde]

Denne hunderasen er forbudt i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]