Jan Baker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Baker
Født23. des. 1939[1][2][3]Rediger på Wikidata (84 år)
Stange
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatens håndverks- og kunstindustriskole
Statens kunstakademi
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Jan Baker (født Jan Johnsen 23. desember 1939 i Stange, Hedmark) er en norsk billedkunstner.

Baker har sin kunstneriske utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i perioden 195557 og Statens kunstakademi i perioden 196570. Han har også hatt studieopphold i Paris. Baker har vært bosatt på Nordby i Ås kommune i en årrekke.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Baker har siden debuten i Kunstnerforbundet i 1968 deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger i Norge og i utlandet. De viktigste separatutstillingene har vært:

I tillegg har han hatt flere separatutstillinger i utlandet, hovedsakelig i Sverige og Tyskland. Kollektivt debuterte han på Høstutstillingen i 1967, og har siden deltatt på gruppeutstillinger og biennaler over hele verden, blant annet i Firenze, Stockholm, New York, Tokyo, København, Venezia, Ljubljana, Reykjavík, Moskva, Zagreb og Kraków.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Baker har vunnet internasjonale priser i Frankrike og Tyskland, og har hatt mange betydelige utsmykningsoppdrag over hele landet. Han er representert i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk kulturråd, Bergen Billedgalleri, Den Svenske Stats Konstråd, Kulturministeriet i Bonn samt en rekke andre offentlige og private samlinger.

I 2005 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull for sin kunstneriske innsats. I pressemeldingen het det: «Hans særegne kunstneriske uttrykk har gjort ham til en anerkjent og ofte benyttet billedkunstner i inn- og utland.» Tildelingen ble foretatt av daværende fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 30006374[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Jan_Baker, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ KulturNav, KulturNav-ID 86579f2e-883a-4a81-b52c-c3dd59a9ea36, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Soli Brug Galleri». Soli Brug (norsk). Besøkt 9. desember 2019. «Jan Baker feirer 80 år med nye arbeider innen maleri, materialbilder og grafikk. Ett hus vies hans mentor Sigurd Winge (1909-1970), kjent som toneangivende grafiker og viktig monumentalkunstner.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]