James Norton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Norton
James Norton at Cambridge.jpg
FødtJames Geoffrey Ian Norton
18. juli 1985 (34 år)
London
Utdannet ved Ampleforth College, Fitzwilliam College, Royal Academy of Dramatic Art (–2010)[1]
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Crime Thriller Awards, Glamour Awards

James Geoffrey Ian Norton[2] (født 18. juli 1985 i London) er en britisk skuespiller. Han har medvirket i blant annet de britiske fjernsynsseriene Happy Valley, Grantchester og Krig og fred. Han var BAFTA-nominert for beste birolle under British Academy Television Awards i 2015 for rollen som Tommy Lee Royce i Happy Valley.[3]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Norton vokste opp i Malton i North Yorkshire og gikk på Ampleforth College, en katolsk gutteskole. Han fortsatte sin utdannelse på universitetet i Cambridge, Fitzwilliam College, hvor han leste teologi og var aktiv i flere skuespill og teateroppsetninger.[4][5] Etter dette begynte han en treårig utdannelse på Royal Academy of Dramatic Art i London som han avbrøt for å spille inn An Education.

Karriere[rediger | rediger kilde]

James Norton medvirket i en mindre rolle i An Education i 2009 med Carey Mulligan som motspiller. Året etter var han med i oppsetningen av skuespillet Posh ved Royal Court Theatre og That Face Crucible Theatre i Sheffield, der han også spilte hovedrollen.

I 2011 fortsatte han å medvirke i oppsetninger rundt om i England i samarbeid med den britiske teaterregissøren Trevor Nunn, som han ble kjent med i tiden på Cambridge.

Etter dette fulgte et antall mindre roller før Norton fikk sitt store gjennombrudd i 2014 i fjernsynsserien Happy Valley, skapt av Sally Wainwright, som da var en av de mest sette fjernsynsseriene i Storbritannia.[6] I serien spiller han rollen som den kaldsindige psykopaten Tommy Lee Royce, en straffedømt morder og voldtektsmann, en rolle som Norton selv uttalte at han alltid kommer til å være takknemlig for at han fikk spille. Hans prestasjon ble kritikerrost. The Telegraph skrev at han spilte rollen med et stort dyp, og han ble nominert til BAFTAs fjernsynspris for beste birolle i 2015.[7]

I 2014 sendte ITV premieren av Grantchester med Norton i sin første fjernsynsserie som hovedrolleinnehaver, som sognepresten Sidney Chambers som engasjerer seg i lokale kriminalsaker i samfunnet Grantchester i Cambridgeshire. Serien er basert på en roman av James Runcie og utspiller seg på 1950-tallet, og hans motspiller er Robson Green.[8] Etter den første sesongen er ytterligere to sesonger blitt spilt inn.[9]

I 2015 medvirket Norton i BBCs miniserie Life in Squares som skildrer Bloomsbury-gruppen og han spilte en ung Duncan Grant. Året etter portretterte han Andrej Bolkonskij fra Leo Tolstoys Krig og fred, i fjernsynsserien Krig og fred i seks avsnitt produsert av BBC og The Weinstein Company.[10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://www.rada.ac.uk/profiles?aos=acting&yr=2010&fn=james&sn=norton
 2. ^ Godwin, Richard. «The Rise of Mr. James Norton». Mr. Porter. Besøkt 19. november 2017. 
 3. ^ Shattuck, Kathryn (2015). «James Norton in ‘Grantchester’ on PBS ‘Masterpiece’». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. 
 4. ^ «How James Norton went from killer to clergyman». www.yorkshirepost.co.uk (engelsk). 
 5. ^ «James Norton: Joining the big league». The Stage (engelsk). 4. november 2011. 
 6. ^ Hogan, Michael (3. juni 2014). «Happy Valley's James Norton: '8 million people are currently wishing me dead'» (engelsk). ISSN 0307-1235. 
 7. ^ «2015 Television Supporting Actor | BAFTA Awards». awards.bafta.org (engelsk). 
 8. ^ «ITV announces the cast of new six-part drama Grantchester». Press Centre (engelsk). 
 9. ^ «Grantchester Episode 1». Press Centre (engelsk). 
 10. ^ Kelly, Guy (25. juli 2015). «Life In Squares star James Norton: 'acting is a neurotic profession, I always need to get away'» (engelsk). ISSN 0307-1235. 
 11. ^ «The Russian Prince». Interview Magazine (engelsk). 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]