Mr Jones (2019)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mr. Jones
Generell informasjon
GenreThriller, dramafilm, biografisk film
Utgivelsesår2019
NasjonalitetUkraina, Polen, Storbritannia
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAgnieszka Holland
ManusAndrea Chalupa
TemaHolodomor, Gareth Jones
MusikkAntoni Łazarkiewicz
Foran kamera
MedvirkendeJames Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle, Kenneth Cranham, Michalina Olszańska, Richard Elfyn, Beata Pozniak, Celyn Jones, Julian Lewis Jones
Annen informasjon
Premiere(r)2019
7. februar 2020 (Storbritannia)
Eksterne lenker

Mr Jones (polsk: Obywatel Jones, oversatt:  'Borger Jones'; ukrainsk: Ціна правди, oversatt: 'Sannhetens pris') er en spillefilm fra 2019. Den er regissert av Agnieszka Holland. Hovedrollen spilles av James Norton.[1]

Filmen var nominert til Gullbjørnen på den 69. internasjonale filmfestivalen i Berlin. Handlingen er løselig basert på virkeligheten, og forteller om den walisiske journalisten Gareth Jones, som i 1933 dro til Sovjetunionen der han avdekket sannheten om Holodomor, den menneskeskapte sultkatastrofen i Ukraina som kostet millioner av mennesker livet.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1933 er Gareth Jones en ambisiøs ung journalist, som har fått en viss berømmelse på grunn av sitt intervju med Adolf Hitler. Takket være hans forbindelser med David Lloyd George, den tidligere britiske statsministeren, er han i stand til å få offisiell tillatelse til å reise til Sovjetunionen. Jones har til hensikt å intervjue Josef Stalin, og forhåpentligvis finne ut mer om Sovjetunionens økonomiske ekspansjon og landets tilsynelatende vellykkede fem-årige utviklingsplaner.

Reise-tillatelsen gjør at Jones bare kan reise til Moskva. Men han reiser uoffisielt til Ukraina, hvor han oppdager beviser på Holodomor - inkludert forlatte landsbyer, sultende mennesker, kannibalisme og tvungen innsamling av korn. Men etter at Jones kommer tilbake til Storbritannia, sliter han med å få historiene sin tatt på alvor. Filmen avsluttes med å nevne at Jones døde mens han rapporterte fra det Indre Mongolia, men at han kan ha blitt myrdet av agenter som i all hemmelighet var knyttet til den sovjetiske hemmelige tjenesten.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mr Jones review – gripping Stalin-era thriller with James Norton». the Guardian (engelsk). 9. februar 2020. Besøkt 23. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]