Ivar Grande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Grande
Ivargrande.png
Født28. april 1911Rediger på Wikidata
ViknaRediger på Wikidata
Død11. desember 1944Rediger på Wikidata (33 år)
ÅlesundRediger på Wikidata
Ektefelle Kitty GrandeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitiRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Sonderabteilung LolaRediger på Wikidata

Ivar Grande (født 28. april 1911 i Vikna, død 11. desember 1944) var nestleder i Henry Rinnans angivergruppe Sonderabteilung Lola under den andre verdenskrig.

Ivar Grande var Henry Oliver Rinnans rake motsetning, Grande var høy, atletisk og blond, hadde avlagt examen artium og var ansatt i politiet før krigsutbruddet og hadde utdannet seg til fenrik i det militære.

Grande var gift med datteren til en eldre kollega ved politikammeret i Trondheim og hadde to små barn, men ble skilt på grunn av et forhold til Kitty Margrete Lorange. På nyåret 1942 leide han seg inn hos Kittys mor. I mai 1942 ble han medlem av Rinnanbanden og vervet også Kitty Lorange og moren Olga Marie Sørensen som medlemmer. Kitty og Ivar Grande giftet seg 3. juni 1944.

I Sonderabteilung Lola viste Grande seg for å være en effektiv provokatør. Han utga seg for å være jøssing, og fordi han hadde et tiltalende utseende og et vennlig vesen, var han en person som folk lett betrodde seg til. Gradvis infiltrerte han mange forskjellige motstandsgrupper. I Trondheim tildelte tyskerne ham og Kitty familien Sørlis hus, der faren og en av sønnene satt fengslet og utsatt for grov tortur, mens to andre sønner, Odd Sørli og Kjell Sørli, var aktive motstandsmenn.

Ivar Grande ble likvidert i Ålesund i 1944, da han syklet til jobb. Likvideringen ble foretatt av en lokal Milorg-gruppe etter klarering med norske myndigheter i London.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]