Isla Vista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isla Vista
Isla Vista
LandUSA USA
DelstatCalifornia California
FylkeSanta Barbara County
StatusKommunefritt område
TidssonePT (UTC-8)
Postnummer93117
Areal4,833 km²
Vannfylt arealandel0,93%
Befolkning23 096 (2010)
Bef.tetthet4 778,81 innb./km²
Antall husholdninger5 091
Høyde over havet14 meter
Posisjonskart
Isla Vista ligger i California
Isla Vista
Isla Vista
Isla Vista (California)

Isla Vista
34°24′53″N 119°51′38″V

Isla Vista (ofte forkortet IV) er et kommunefritt område i Santa Barbara County i California i USA. Området har 23 096 innbyggere, hvorav brorparten er studenter tilhørende University of California, Santa Barbara (UCSB) og Santa Barbara City College (SBCC). Isla Vista ligger ved stranden på et 14 meter høyt platå, og er adskilt fra byen Goleta som ligger umiddelbart mot nord.

Området har et middelhavsklima med marginalt mindre nedbør gjennom året enn nærliggende Goleta og Santa Barbara. Isla Vista ligger på et sydvendt område av Santa Barbara County-kysten, og er avgrenset av Coal Oil Point mot vest, Canpus Point mot øst og veien El Colegio Road mot nord. Mot sør ligger Stillehavet og Kanaløyene. I El Niño-år er det ofte mye nedbør i Isla Vista som har ført til erosjon av bebygde klippeformasjoner i sør mot stranden, og store deler av denne bebyggelsen står i fare for å kollapse.

Isla Vistas beliggenhet på sørkysten av Santa Barbara County gjør at området har noen av de høyeste boligprisene i hele USA. Til tross for dette er området en utpreget studentby, og brorparten av bebyggelsen er studentkollektiv. Området er ikke innlemmet i den nærliggende byen Goleta, og administreres derfor direkte av Santa Barbara County.

I 2014 var Isla Vista åsted for en skyteepisode som krevde i alt sju menneskeliv.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det finnes spor etter chumash-indianere i Isla Vista. I tidlig moderne tid utgjorde dagens Isla Vista en del av landområdet Rancho Dos Pueblos, som ble solgt av den meksikanske stat i 1842 til irsk-amerikaneren Nicolas A. Den. Dette landområdet skiftet hender en rekke ganger, og i 1925 oppsto navnet Isla Vista for første gang som en geografisk inndeling.

I 1942 angrep en japansk ubåt oljefelt utenfor Isla Vista, noe som førte til at USAs marinekorps annekterte området som i dag utgjør UCSBs campus og anla en forsvarsbase der. Etter at andre verdenskrig var over ble basen nedlagt, men deler av bebyggelsen ble tatt i bruk til å etablere dagens Santa Barbara lufthavn, umiddelbart nord for dagens campusområde. Den sivile lufthavnen sto klar i 1946.

Nedleggingen av forsvarsbasen frigjorde arealet for dagens universitetscampus. UCSB var i utgangspunktet tenkt som et lite universitet grunnet det relativt begrensede arealet tilgjengelig, men det ble raskt klart at Isla Vista kunne fungere som en studentby, og dermed frigi areal som opprinnelig var tiltenkt studenthybler på campus. Dette førte til at UCSB ble bygd ut i større skala enn først tiltenkt.

Fra midten av 1960-tallet skjøt utviklingen i Isla Vista fart. Mange studenter som bodde i universitetseide hybler på campusumrådet var misfornøyde med universitetets portforbudpolicy, og dette skapte stor etterspørsel etter privateide boliger i Isla Vista. Mye av dagens bebyggelse stammer fra denne tiden med aggressiv eiendomsutbygging for å møte den økte etterspørselen.

Hippie-bevegelsen var i full framvekst på USAs vestkyst på denne tiden, og Isla Vista ble på mange måter et sentrum for radikale studenter. Isla Vistas «utenforskap» skapte en særegen identitet og kultur, med et samfunn drevet for og av studenter. På slutten av 1960-tallet oppsto flere gnisninger mellom politi og studenter, som kulminerte i at Bank of Americas filial i Isla Vista ble brent ned av protesterende studenter den 25. februar 1970.

I senere tid har mye av opprørskulturen som preget Isla Vista gjennom 1960- og 70-tallet dødd ut, men det har likevel oppstått flere konflikter mellom lokalt politi og innbyggere. I 2014 var det et større opprør under den årlige festivalen «Deltopia» som endte i omkring 100 arrestasjoner, og førte til økt tilstedeværelse av politi i forbindelse med fester i området.

Isla Vista var i 2014 åsted for en skyteepisode hvor seks menneskeliv (i tillegg til gjerningsmannens) gikk tapt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde som viser Isla Vista, Goleta og Santa Barbara lufthavn med Santa Ynez-fjellene i bakgrunnen.

Isla Vista ligger omtrent 160 km nord for Los Angeles langs stillehavskysten i et område som på folkemunne kalles «Den amerikanske riviera» grunnet klimaet som minner om det i Frankrikes Côte d’Azur. Santa Ynez-fjellene ligger mot nord, med fjelltopper opp mot 1 400 m i høyde.

Den tradisjonelle definisjonen av Isla Vistas utstrekning er det firkantede nettverket av gater (eller «boksen») mellom El Colegio Road mot nord, Ocean Road mot øst, strandsonen mot sør og Camino Majorca mot vest. Ved folkeopptellingen i 2010 hadde dette området 14 843 innbyggere. I folketellingssammenheng regnes imidlertid Isla Vista som et noe større område mot vest og øst (herunder UCSBs campus), så offisielt bodde det 23 096 mennesker i Isla Vista i 2010.

I 2001 utvidet byen Goleta sitt område ved å innlemme områder mot nord og vest. Isla Vista ble ekskludert fra denne innlemmingen etter en lengre politisk debatt; dette til tross for at en innlemming av Isla Vista ville betydd økte inntekter på USD 33 millioner over ti år til Goleta by. Ekskluderingen ble offisielt gjort for å bevare Goletas «fellesskapsidentitet».

Klima[rediger | rediger kilde]

Isla Vista har, i likhet med øvrige kystområder i Sør-California, et utpreget middelhavsklima (Köppens klimaklassifisering: Csb). Siden Isla Vista ligger langs kysten modererer pålandsvinder temperaturen noe slik at vinterne er varmere og sommerne kaldere enn hva er tilfelle lenger inn i landet. Om vinteren treffer ofte en rekke stormer Californias kyst, og disse fører gjerne til mye nedbør. Sommerne i Sør-California er gjerne tørre grunnet utpregede høytrykksområder øst i Stillehavet. Isla Vista opplever ofte husmannssommere grunnet varme føhnvinder, og teller omtrent 300 soldager i året. Nedbør er imidlertid veldig uberegnelig i området, og tørkeperioder er utbredte. Det har aldri blitt observert snøfall i Isla Vista.

Selv om det er forholdsvis store forskjeller i gjennomsnittlig minimumstemperatur gjennom året, varierer gjennomsnittlig maksimumstemperatur lite. En dagtemperatur på omkring 20 grader er normalen store deler av året.

Klimadata for Isla Vista
Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Normal maks. temp. °C 18 19 19 21 22 23 25 26 26 24 22 19 22,0
Normal min. temp. °C 5 7 8 9 10 12 14 14 14 11 7 4 9,6
Nedbør (mm) 91 109 89 16 6 1 0 28 11 13 34 57

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Isla Vista «sentrum».

Det finnes lite, om noe industri i Isla Vista, og brorparten av næringsvirksomheten i området er i servicesektoren. Isla Vista har et stort utvalg spisesteder tross sitt relativt beskjedne areal. Disse er konsentrert i «sentrumsområdet» mellom gatene Camino Pescadero og Embarcadero Del Norte. I tillegg finnes det en håndfull bankfilialer, barer og andre servicebedrifter innenfor dette området.

Isla Vista er å regne som en forstad til byen Santa Barbara som ligger omtrent 20 km mot vest.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Isla Vista er kjent for sin utpregede studentkultur. Nærheten til UCSBs campus og områdets relativt beskjedne areal skaper et fellesskapssamfunn hvor innbyggerne lever tett på hverandre; både i skole- og fritidssammenheng. Det er videre et relativt stort antall norske studenter i Isla Vista, så vel som utvekslingsstudenter fra en rekke andre land. Områdets milde klima, med mye sol og varme dager året rundt gjør at innbyggerne i stor grad utnytter mulighetene for blant annet soling, surfing og turgåing. Det finnes en rekke ulike fritidsaktiviteter i området, og den studentdrevne klubben the Excursion Club tilbyr gratis utleie av sportsutstyr til sine medlemmer. I tillegg finnes det flere idrettslag – med og uten tilknytning til UCSB – i Isla Vista.

UCSB har, foruten å være et høyt anerkjent universitet,[2] rykte på seg for å være en «party-skole», og Isla Vista er viden kjent for sine mange fester.[3] Del Playa Drive, som går parallelt med stranden, er gjerne full av feststemte studenter om helgene som vandrer fra studentkollektiv til studentkollektiv. Hvert år tiltrekker arrangementer (som Halloween og «Deltopia») seg dessuten mange feststemte, utenbys besøkende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cathrine Ekehaug (24.05.2014). «Syv døde og tretten skadet etter skyting i studentområde i California». Verdens Gang. Besøkt 25.04.2015. 
  2. ^ U.S. News College Compass. «University of California, Santa Barbara Ranking Indicators». U.S. News. Besøkt 24.04.2015. 
  3. ^ Tyler Hayden (06.08.2013). «UCSB Ranked #2 Party School in Country». The Santa Barbara Independent. Besøkt 24.04.2015.