Kollektiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kollektiv kommer fra det latinske ordet colligere, som betyr å samle på norsk. Ordet er etymologisk knyttet til kollekt, kollegium, kollega, kollektor. Dette betyr i sin mer allmenne talespråklige betydning: En plural enhet, et fellesskap .

I organisatorisk forstand, en arbeidsgruppe, et selskap eller lignende, som drives i fellesskap. Kollektiv er et fundamentalt begrep innen sosialismen, der den kollektive interesse og maktstruktur ansses mer avgjørende enn en økonomisk tilnærming, og dermed et mer abstrakt og ideologisk begrep enn et samarbeid som er mer fokusert på kollektive monetære aspekter og dens faktiske eierskap. Mange ganger kan dog begrepene bli sett på som likeverdige.

I vanlig språkbruk finner vi bokollektiv (om husleiespleis – eventuelt tillagt fordeling av andre funksjoner), kollektivbruk (mest kjent fra tidligere Sovjetunionen), bilkoollektiv (felleseid bilpark med bruk etter behov). Kollektivtrafikk er transport av en mengde passasjerer som skal i samme retning.

sosiologistubbDenne sosiologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.