University of California, Santa Barbara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
University of California, Santa Barbara
University of California, Santa Barbara logo.svg
UCSB University Center and Storke Tower.jpg
MottoFiat Lux
Grunnlagt1909
TypeUniversitet
BeliggenhetSanta Barbara
Studenter26 314 (2020)[1]
Nettstednettsted

University of California, Santa Barbara
34°24′59″N 119°50′47″V

UCSB-campus

University of California, Santa Barbara (UCSB) er et delstatseid universitet i byen Santa Barbara i California, USA. Universitetet ble grunnlagt i 1909 og ble med i University of California-systemet i 1944. UCSB er det tredje eldste universistet i UC-systemet. Det er et av USAs fremste offentlige universiter og regnes blant annet som såkalt Public Ivy. Fem professorer ved universitetet har blitt tildelt nobelpriser siden 1998, inkludert nordmannen Finn Kydland som fikk Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 2004.

Et av verdens ledende institutter for teoretisk fysikk er tilknyttet UCSB. Dette ble tidlig på 2000-tallet det første Kavli-instituttet da norsk-amerikaneren Fred Kavli, som bodde i Santa Barbara frem til sin død i 2013, donerte 7.5 millioner dollar til instituttet. Per i dag finnes det 15 Kavli-institutter på ved universister på verdensbasis.

Flere nordmenn har studert ved UCSB, blant annet oljefondsjef Yngve Slyngstad og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk. Andre kjente studenter inkluderer nobelprisvinner Carol Greider, skuespillere Michael Douglas og Gwyneth Paltrow, samt musikeren Jack Johnson og Tromsø-spiller Thiago Martins.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]