University of California, Santa Barbara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 34°24′45,14″N 119°50′53,27″V

University of California, Santa Barbara
University of California, Santa Barbara
Motto Fiat Lux
Grunnlagt 1909
Type Universitet
Beliggenhet Santa Barbara, California
Nettsted www.ucsb.edu/

The University of California, Santa Barbara (UCSB) er et delstateid universitet i byen Santa Barbara i California, USA. Universitetet ble grunnlagt i 1909 og ble med i University of California-systemet i 1944. UCSB er det tredje eldste universistet i UC-systemet. Det er et av USAs fremste offentlige universiter og regnes blant annet som såkalt Public Ivy. Fem professorer ved universitetet har blitt tildelt nobelpriser siden 1998, inkludert nordmannen Finn Kydland som fikk Nobelprisen i økonomi i 2004.

Et av verdens ledende institutter for teoretisk fysikk er tilknyttet UCSB. Dette ble tidlig på 2000-tallet det første Kavli-instituttet da norsk-amerikaneren Fred Kavli, som bodde i Santa Barbara frem til sin død i 2013, donerte 7.5 millioner dollar til instituttet. Per i dag finnes det 15 Kavli-institutter på ved universister på verdensbasis.

Flere nordmenn har studert ved UCSB, blant annet oljefondsjef Yngve Slyngstad og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk. Andre kjente studenter inkluderer nobelprisvinner Carol Greider, skuespillere Michael Douglas og Gwyneth Paltrow, samt musikeren Jack Johnson og Tromsø-spiller Thiago Martins.

UCSB Campus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]