Irlam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irlam
Irlam
Saint John's Church i Irlam
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Salford
Admin. grevskap:Stor-Manchester
Seremon. grevskap:Stor-Manchester
StatusBy (town)
Befolkning19 933 (2011)

Irlam
53°26′48″N 2°24′48″W

Irlam er en forstad til distriktet Salford i Stor-Manchester, historisk en del av Lancashire. Den ligger på et flatt område på sørsiden av motorveien M62 og på nordbredden av Manchesters skipskanal; 10, 8 km vest-sørvest av Salford, 12,2 km vest-sørvest av Manchester, og 13,4 km øst-nordøst av Warrington. Irlam utgjør en sammenhengende byområde med Cadishead i sørvest, og er adskilt fra Flixton distriktet Trafford av Manchesters skipskanal. Hovedveien som går gjennom Irlam og knytter den til Cadishead og Eccles er A57. Det er også jernbanestasjon i Irlam som knytter den til distriktet. Ved folketellingen i 2001 hadde Irlam en befolkning på 18 504 innbyggere, noe som hadde økt til 19 933 innbyggere ved 2011.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stålverk i Irlam i 1957

Irlam var i middelalderen kjent som Irwellham[2] og var et utenforliggende område av Chat Moss, et stort myr- og torvområde som strakte seg langs elven Irwell.[3] Det ble gjort arbeid på 1800-tallet for drenere store deler av Chat Moss for at jernbanen mellom Liverpool og Manchester kunne bli fullført i 1829. Irlam var imidlertid bare en liten landsby fram til jernbanen Cheshire Lines ble bygget og Irlam jernbanestasjon ble åpnet i 1873. I 1984 ble Irwell regulert slik at dens vann ble forent med Manchesters skipskanal, noe som stimulerte vekst i Irlam som en innenlandshavn. Irlams urbane distrikt ble etablert samme år og ble styrt deretter av sitt eget distriksråd inntil det ble nedlagt i 1974 og og innlemmet i det nye bydistriktet Salford.

Gjennom en stor del av 1900-tallet var stålproduksjonen ved Lancashire Steel Corporation (senere British Steel) den dominerende virksomheten i Irlam. Rasjonalisering og konsentrasjon av stålproduksjonen til færre, men større stålverk medførte at innen 1979 hadde all stålproduksjon i Irlam opphørt. Det tidligere stålverket er i dag Northbank Industrial Estate, hvor de fleste arbeidsplassene i byen fortsatt finnes. En stor del av innbyggerne er dog pendlere til virksomheter andre steder i Stor-Manchester.

Irlam-slusene på Manchesters skipskanal.

Den nordlige halvparten av Irlam er fortsatt ubebygd, og er den største jordbruksområdet innen Stor-Manchester. Den sørlige delen består hovedsakelig av boligområder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Irlam (Greater Manchester)», City Population
  2. ^ «Townships:Barton», A History of the County of Lancaster: Volume 4. 1911.
  3. ^ «Irlam & Cadishead – Local History» Arkivert 26. november 2006 hos Wayback Machine., Salford City Council

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cooper, Glynis (2005): Salford: An Illustrated History. The Breedon Books Publishing Company. ISBN 1-85983-455-8.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]