Irisjordloppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irisjordloppe
Foto: © Entomart
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aphthona nonstriata
Goeze, 1777
Altica coerulea
Aphthona coerulea
Norsk(e) navn: Irisjordloppe
Hører til: jordlopper,
bladbiller,
biller
Habitat: iris
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge
[1]

Irisjordloppe (Aphthona nonstriata) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt i det meste av Europa og østover i Asia.[2] Den finnes i Norge.

Irisjordloppe er mellom 2,2-3 mm lang. Den har et blåsvart hode, halsskjold (pronotum) og dekkvinger. Kroppen er har en metallisk glans og er nærmest helt glatt, med en oval form som bladbillene ofte har. Beina er lyse, nær gule, unntatt spissen på de tykke baklårene som har samme farge som kroppen. Antennene er lange og trådformet, mørke, men med noen lyse ledd nærmest hodet. Den er svært lik flere andre jordlopper i samme slekt.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad, blant annet på iris. De regnes ikke som skadedyr.

Irisjordloppe tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 43, Picture 18.
  2. ^ Fauna Europaea besøksdato: 14. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]