Imaginær enhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I matematikk er den imaginære enhet i et komplekst tall med egenskapen i2 = -1. Navnet er gitt fordi ethvert komplekst tall z kan skrives på formen z = a + ib, der a og b er reelle tall. Dersom a er lik null sies det komplekse tallet å være rent imaginært

Komplekse tall er viktige i mange deler av matematisk analyse, og den imaginære enheten opptrer hyppig i matematiske formler. Et viktig eksempel er Eulers formel, med spesialtilfellet Eulers likhet.

Historisk var innføringen av komplekse tall motivert av studiet av polynomligninger. Den imaginære enhet er en rot i andregradsligningen x2 = -1.

i og −i[rediger | rediger kilde]

Likningen x 2 = -1 har to distinkte løsninger som er additive inverse. Når en løsning i av likningen er fastslått, er også −ii en løsning. Siden likningen er den eneste definisjonen av i, betyr det at definisjonen er tvetydig. Men dette løser seg ved alltid å bruke den positive i som løsning.

Den mest presise forklaringen er å si at selv om det komplekse feltet definert ved R[X]/(X2 + 1) er unikt opp til isomorfisme, er det ikke unikt opp til en unik isomorfisme — det er nøyaktig 2 feltautomorfismer fra R[X]/(X2 + 1), identiteten og automorfismen som sender X til −X. (Det må bemerkes her at dette ikke er de eneste automorfismene til C; men de er de eneste feltautomorfismene til C hvor den reelle del er fast.)

Et liknende problem oppstår hvis de komplekse tall fortolkes som 2 × 2 reelle matriser, fordi både er løsninger av likningen x2 = −1. I dette tilfelle kommer de tvetydige resultatene fra det geometriske valg av hvilken «retning» rundt enhetssirkelen som er «positiv». En mer presis forklaring er å si at automorfismegruppen til den spesielle ortogonale gruppen SO(2, R) har nøyaktig to elementer — identiteten og automorfismen som bytter om «med klokken»- og «mot klokken»-rotasjoner.

Mulige falske løsninger[rediger | rediger kilde]

Den imaginære enhet noteres eller behandles ikke som √(−1). Denne notasjonen er reservert enten den prinsipale kvadratrotfunksjonen, som bare defineres for reelle x ≥ 0, eller for den prinsipale grenen av den komplekse kvadratrotfunksjonen. Å forsøke å anvende beregningsregler for den prinsipale (reelle) kvadratrotfunksjonen for å håndtere den prinsipale gren av den komplekse kvadratrotfunksjonen vil frembringe falske løsninger:

Beregningsreglen

er bare gyldig for de reelle, ikke-negative tall a og b.

Potenser av i[rediger | rediger kilde]

Potensene av i gjentas i en syklus:

Dette kan uttrykkes med følgende mønster hvor n er et vilkårlig heltall:

i og Eulers formel[rediger | rediger kilde]

Hvis en tar Eulers formel e ix = cos x + i sin x, og setter inn π/2 for x, får en

Hvis begge sider opphøyes i potensen i, idet en husker at i2 = -1, får en følgende identitet:

Det er lett å fastslå at i i har et uendelig antall løsninger på formen

hvor N er et vilkårlig heltall.

Alternativt symbol[rediger | rediger kilde]

I elektrofag og beslektete områder blir den imaginære enhet ofte skrevet som j for å unngå sammenblanding med betegnelsen for elektrisk strøm.