Thomas Young (forsker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Young
Thomas Young by Briggs.jpg
Født13. juni 1773
Milverton, Somerset
Død10. mai 1829 (55 år)
London
Utdannet ved University of Edinburgh, Emmanuel College, Georg-August-Universität Göttingen
Beskjeftigelse fysiker, lege
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem av Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
American Academy of Arts and Sciences
Det franske vitenskapsakademiet
Accademia delle Scienze di Torino
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Utmerkelse Fellow of the Royal Society, Croonian Lecture (1808), Bakerian Lecture (1803), Fellow of the American Academy of Arts and Sciences
FagfeltEgyptologi, hieroglyftyder
Akademisk gradph.d.
Signatur
Thomas Young (forsker)s signatur

Thomas Young (født 13. juni 1773 i Milverton i Somerset i England, død 10. mai 1829 i London), var en engelsk fysiker, lege og hieroglyftyder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thomas Young kom fra en familie av kvekere.[1] Han var svært allsidig, og allerede som gutt behersket han flere språk. Hans første høyere studsium var i medisin og han tok doktorgraden i dette i 1796 i Göttingen.

Lege[rediger | rediger kilde]

Young var fra begynnelsen lege og hadde en legepraksis i London. Han var først og fremst interessert i medisinsk optikk og det var foranledningen til at han også begynte å studere fysikk.

Fysiker[rediger | rediger kilde]

Mathematical elements of natural philosophy, 2002

Young ga 1802 et lite bevis for lysets bølgenatur ved å konstruere en dobbelspalte og undersøke Interferensen som oppstod. Han bestemte de omtrentlige bølgelengder for lysets synlige spektrum ved å benytte diffraksjon. I 1817 foreslo han at lysbølger var transverselle (forstyrrelse vinkelrett mot bølgens utbredelse), og kunne på den måten beskrive polarisering.

Hieroglyftyder[rediger | rediger kilde]

Young studerte også språk og gjorde viktige bidrag til tydningen av egyptiske hieroglyfer.

Young ble i 1801 utnevnt til professor i naturfilosofi ved Royal Institution, men sa fra seg professoratet i 1803 da han innså at aktivitetene som professor ikke lot seg kombiner med hans legepraksis. Han ble medlem (fellow) av Royal Society i 1794, og ble i 1802 utnevnt til dette selskapets utlandssekretær (foreign secretary). I 1828 ble han innvalgt som utenlandsk medlem av Kungliga Vetenskapsakademien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ So Karl Heinrich Wiederkehr in Fritz Krafft (Hrsg.): Große Naturwissenschaftler. Biographisches Lexikon. 2., neubearbeitete und erweiterte Auflage. VDI-Verlag, Düsseldorf 1986, ISBN 3-18-400666-2, s. 360 f.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]