Ingøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ingøy)
Hopp til: navigasjon, søk
Ingøya
Fávle-Iččát
Ingøya
Ingøya
Geografi
Plassering Vest-Finnmark
Areal 17,84 km²
Høyeste punkt Mafjordfjellet (332 moh)
Administrasjon
Norge
Norge
Fylke Finnmark
Demografi
Befolkning 22
Plassering

Ingøya (nordsamisk: Fávle-Iččát) er ei øy i Måsøy kommune i Finnmark. Ingøya ligger nord for Rolvsøya. Øya har 22 innbyggere, de fleste i bygda Inga på nordsida av øya.

Nord for Ingøya ligger Fruholmen fyr, som er verdens nordligste fyrstasjon. På øya står den 362 meter høye radiomasta Ingøy kringkaster, som sender NRKs radiosendinger til havområdene nord for Finnmark. Radiomasta ble satt opp i 2000, og er Skandinavias høyeste byggverk.

Ingøy har hurtigbåtforbindelse til Havøysund, Rolvsøya og Hammerfest.

I gamle dager var hollandske hvalfangere stasjonert i Mafjorden. Det var også fiskevær på Ingøya med sjøsamiske bosettere, og danske embedsmenn var også representert. Man kan derfor si at det er et genetisk mangfold i europeisk målestokk på øya. I 1530 bodde det om lag 360 mennesker på Ingøy. 300 var bosatt på Inga, 60 på Gåsnes.

I dag bor det mest nordmenn på Ingøy, hjulpet av finlendere, baltere og nordlendinger med plass på fiskebåt. Disse leverer fangstene sine på fiskemottaket som heter Ingøy Fisk, og som er eid av Fjordlaks AS fra Ålesund, med Anders Pedersen som leder.

Det er post i butikk på øya, drevet av Lars Nibe. Han har bygd opp butikken i løpet av noen tiår.

På Gåsnes og på Inga er det turistvirksomhet, med overnatting og båttransport.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]