Image

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Image (uttale: imidsj) er et engelsk ord som betyr bilde. I norsk er ordet overtatt fra engelsk som igjen har fått det fra det latinske imago.[1] I norsk brukes image med flere betydninger, særlig om bilder eller oppfatninger som blir skapt eller danner seg, det vil renommé eller omdømme,[2] av kjente personer og firmaer.

Ulik bruk[rediger | rediger kilde]

Offentlig bilde[rediger | rediger kilde]

Image er det omdømme eller inntrykket en mer eller mindre bevisst prøver å formidle til omverdenen om seg selv. Slik image kan kalles public image eller offentlig bilde. Dette er den synlige delen av det vi beskriver som sosiale roller. Imaget kan anses å være vellykket hvis det blir oppfattet slik det var ment å sees. Det motsatte kalles «å miste ansikt». Dette uttrykket har vi fra Kina, hvor det offentlige ansiktet har alt å si for ens prestisje.

Selvbilde[rediger | rediger kilde]

Sett innenfra personen selv, kan image tilsvare selvbilde eller identitet, som kan falle mer eller mindre godt sammen med imaget.

Markedsprofil[rediger | rediger kilde]

Image brukes også om det inntrykk og omdømme firmaer og organisasjoner prøver å skape rundt seg selv, sine frontfigurer, varer og tjenester i et marked eller i offentligheten. Det betyr så mye at mange har egne pressekontakter som er trent i å håndtere vanskelige spørsmål og bruker PR-byråer for å planlegge det som kalles profil. Virkemidler er eksempelvis også profilprodukter og visuell kommunikasjon.

Imagebygging er en del av arbeidet med å skape en popstjerne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Image», Bokmålsordboka
  2. ^ «Omdømme», Bokmålsordboka