Markedskommunikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Markedskommunikasjon omfatter budskap og relaterte media som brukes av tilbydere i et marked for å kommunisere med kunder og potensielle kunder. Markedskommunikasjon er en form for massekommunikasjon, men er begrenset til kommunikasjonsaktiviteter som iverksettes med et kommersielt mål, dvs. for å forberede, motivere til eller utløse en økonomisk transaksjon mellom tilbyder og kunde. Det dreier seg altså om subjektive budskap utformet på avsenders premisser, ofte også med en emosjonell kontekst som har til hensikt å påvirke en kjøpsprosess i ønsket retning, og ikke om faktuelle eller objektive budskap som har til hensikt å opplyse, informere eller bygge kunnskap.

Markedskommunikasjon er et fagfelt innen markedsføring. Utøvere av markedskommunikasjon finnes innenfor virksomheter som driver med markedsføring, merkevarebygging, direkte markedsføring, reklame, grafisk design, pakningsutforming og -produksjon, informasjon og samfunnskontakt, promotering, sponsing, salg, SP og tele- og internettmarkedsføring.

Markedskommunikasjon har fokus på å utvikle og presentere konsistente og målgruppetilpassede budskap i alle mulige kanaler for å bygge merkevarer og legge grunnlag for, forberede og forenkle økonomiske transaksjoner, dvs kjøpsbeslutninger.

Innen markedskommunikasjon arbeider fagfolk innen en lang rekke profesjoner som spenner fra det å skape idéer, vurdere mediabruk, budsjettere til å måle og analysere effekter av gitte kommunikasjonstiltak.

Markedskommunikasjon dreier seg om vanligvis om produkter og tjenester mens virksomhetskommunikasjon er en deldisiplin som tar utgangspunkt i selve selskapet/konsernet/bedriften og posisjonering av dette i forhold til profesjonelle aktører som investorer og myndigheter. I nesten alle bedrifter er markedskommunikasjon en viktig del av ledelsens oppgaver som del av en drifts- og markedsstrategi for bedriften.