Hopp til innhold

Markedskommunikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Markedskommunikasjon omfatter budskap og relaterte media som brukes av tilbydere i et marked for å kommunisere med kunder og potensielle kunder. Markedskommunikasjon er en form for massekommunikasjon, men er begrenset til kommunikasjonsaktiviteter som iverksettes med et kommersielt mål, dvs. for å forberede, motivere til eller utløse en økonomisk transaksjon mellom tilbyder og kunde.[1][2] Det dreier seg altså om subjektive budskap utformet på avsenders premisser, ofte også med en emosjonell kontekst som har til hensikt å påvirke en kjøpsprosess i ønsket retning, og ikke om faktuelle eller objektive budskap som har til hensikt å opplyse, informere eller bygge kunnskap.

Markedskommunikasjon er et fagfelt innen markedsføring. Utøvere av markedskommunikasjon finnes innenfor virksomheter som driver med markedsføring, merkevarebygging, direkte markedsføring, reklame, grafisk design, pakningsutforming og -produksjon, informasjon og samfunnskontakt, promotering, sponsing, salg, SP og tele- og internettmarkedsføring.

Markedskommunikasjon har fokus på å utvikle og presentere konsistente og målgruppetilpassede budskap i alle mulige kanaler for å bygge merkevarer og legge grunnlag for, forberede og forenkle økonomiske transaksjoner, dvs kjøpsbeslutninger.

Innen markedskommunikasjon arbeider fagfolk innen en lang rekke profesjoner som spenner fra det å skape idéer, vurdere mediabruk, budsjettere til å måle og analysere effekter av gitte kommunikasjonstiltak.

Markedskommunikasjon dreier seg om vanligvis om produkter og tjenester mens virksomhetskommunikasjon er en deldisiplin som tar utgangspunkt i selve selskapet/konsernet/bedriften og posisjonering av dette i forhold til profesjonelle aktører som investorer og myndigheter. I nesten alle bedrifter er markedskommunikasjon en viktig del av ledelsens oppgaver som del av en drifts- og markedsstrategi for bedriften.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hva er markedskommunikasjon?, besøkt 28. desember 2015
  2. ^ SNL: Markedskommunikasjon, besøkt 28. desember 2015