Selvbilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Selvbilde er den oppfatning man har om seg selv, godt eller dårlig.[1] Med det menes summen av de inntrykk og tanker et enkeltmenneske har om seg selv og sin plass i forhold til andre individer og samfunnet forøvrig.

Begrepet selvbilde brukes i psykologi, psykoterapi, pedagogikk og i historiske analyser, men også i dagligtale («Han/ hun har et dårlig selvbilde»).

Selvbildet er et komplekst fenomen med mange deler. Dette henger sammen med at alle i løpet av kort tid går inn og ut av flere sett av sosiale roller som ikke alltid synes å henge sammen. Dette oppleves av mange ungdommer som et stort og akutt problem («Finne meg sjæl»).[2] Sett utenfra vil det ofte bli tolket forenklet, og ut fra den eller de rollene som tilskueren har møtt. Ofte vil tilsynelatende uforståelig adferd kunne bli forklart med at vedkommende har et urealistisk selvbilde.

Selvbildet kan skifte over tid eller være stabilt, avhengig av hvilke opplevelser individet får, og måten disse oppfattes på. En tilsynelatende vellykket person kan ha et selvbilde som den som bare nesten får det til - og nesten er ikke godt nok. En i andre øynes lite vellykket person kan finne at tilværelsen er strålende, fordi han/ hun mestrer de krav som er aktuelle. Et eksempel på det siste finnes i Gabriel Scotts fortelling Kilden (1918).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «selvbilde», Bokmålsordboka
  2. ^ Finn Kalvik platedebuterte i 1969 med visen «Finne meg sjæl»