Profilprodukter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Profilprodukter (også kjent som reklameartikler eller på engelsk «promotional merchandise») er produkter som er merket med en virksomhets navn, logo eller varemerke. Disse produktene brukes i markedsføring eller promovering og blir eksempelvis gitt bort i forbindelse med messer, kampanjer eller aktiviteter i den hensikt å øke eksponeringen av bestemte budskap, produkt eller firma (firmaprofilering). Profilproduktene brukes ikke bare av kommersielle virksomheter, men også av politiske partier, organvisjoner, offentlige etater og kommuner. De ble tatt i bruk på begynnelsen av 1900-tallet og ble bevisst og konsekvent utnyttet i USA på 1950-tallet, blant annet med t-skjorter påført logoer og slagord.

Markedet for profilprodukter[rediger | rediger kilde]

Ifølge bransjeorganisasjonene Advertising Specialty Institute (ASI)[1], Promotional Products Association International (PPAI),[2] rapport fra PPAI[3] og European Promotional Products Association (EPPA)[4] utgjør profilbransjen ca. 5 % av all markedsføring globalt, og ca. 10 % av all markedsføring utenom media.

Ifølge samme kilder er markedet i USA på ca. 17 milliarder dollar (2010) og i Europa ca. 7 milliarder euro (2010), og veksten fra 2009 til 2010 ca 7 %.

  • Bransjen preges fortsatt av mange aktører, med rundt 3500 leverandører og 21 000 distributører i USA, og rundt 2000 leverandører med 10 000 distributører i Europa.
  • Det finnes ingen offisielle statistikker som gir eksakte tall, da det er glidende overganger mellom selskaper som driver i flere bransjer, eksempelvis Staples Inc. i USA.)

Profilbransjen er en milliardindustri og produktene brukes daglig av utallige forbrukere, ofte uten at de er klar over at produktene først og fremst har blitt produsert for styrke identiteten til en bedrift eller et varemerke. Profilklær utgjør en stor del av markedet.

Profesjonelle bedrifter og varemerkeeiere legger ofte ned betydelige ressurser i design og materialvalg, og produserer egne kolleksjoner som er sammenliknbare med kjente merkevarer i detalj. Profilprodukter selges også i detaljhandelen, som for eksempel Porsche, John Deere og Ferrari. Dette omtales i bransjen ofte som Original Equipment Manufacturer.

Referanser[rediger | rediger kilde]