Omdømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Omdømme er et norsk begrep som har opphav i norrøne umdǿmi,[1] som betyr dom, vurdering av andre, og egen evne til å dømme, ha dømmekraft.[1] Begrepet i dag benyttes stadig mer i betydningen renommé, særlig under innflytelse PR- og kommunikasjonsbransjen, omtrent slik det engelske begrepet image benyttes.[2] Også uttrykk som public relation og rennomé har en viss tradisjon i en slik sammenheng, men da med litt nyanserte videre betydninger. Markedsposisjon er den økonomiske og prestisjebaserte posisjonen til et fabrikat, et varemerke eller en virksomhet i et markedssegment.

I markedsammenheng[rediger | rediger kilde]

Omdømme defineres i denne sammenheng som summen av forventninger omgivelsene har til et selskaps produkter, tjenester og aktiviteter i forhold til forretningsmessige, sosiale og finansielle prestasjoner. Omdømme oppstår i skjæringspunktet mellom forventninger og opplevelser, som skapes av det aktuelle selskapets eller organisasjonens løfte og levering. Det er ikke bare hva som leveres (opplevelsen) som avgjør omdømmet, men kanskje snarere hva som leveres i forhold til hva som ble lovet (forventningene). Forventningsstyring er følgelig sentralt i omdømmearbeid.

Omdømme kan også forstås som produktet av en viss enighet om innstillinger, evalueringer av egenskaper og verdier som knyttes til et tema, en organisasjon, et selskap eller en sektor.[3]

Omdømme brukes også om merkevarer, da som eksempelvis «brand image», hvilke vil si merkevareomdømme, og tilsvarende om en organisasjon eller bedrift, da eksempelvis som «corporate image», hvilket vil si bedriftsomdømme.

Å ivareta en organisasjons omdømme gjennom strategisk kommunikasjon, er en av de fremste oppgavene til fagområdet virksomhetskommunikasjon og PR.

Hvert år siden 2004 har Reputation Institute og Apeland i samarbeid med Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI analysert omdømmet til Norges mest synlige virksomheter, med analyseverktøyet RepTrak. Listen publiseres av Dagens Næringsliv i forbindelse med deres DN500-liste. Blant vinnerne av RepTrak Norge er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Omdømme», Bokmålsordboka
  2. ^ Finn-Erik Vinje Omdømme, hva betyr det? 10.10.2015
  3. ^ Robstad, Per og Ihlen, Øyvind (2004): Informasjon & Samfunnskontakt - Perspektiver og praksis, Bergen: Fagbokforlaget, s. 126.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Apeland, Nils M. (2007): Det gode selskap – Omdømmebygging i praksis, Hippocampus, ISBN: 9788299705219
  • Brønn, Peggy Simcic og Wiig-Berg, Roberta, red. (2005): Corporate Communication: A Strategic Approach to Building Reputation, 2. utg., Gyldendal Akademisk
  • Brønn, Peggy Simcic og Ihlen, Øyvind (2009): Åpen eller innadvendt: omdømmebygging for organisasjoner, Gyldendal Akademisk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]