Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem
Verneformramsarområde
Vernetematrekkfugler, våtmark
Areal1,77
KommuneTønsberg
Opprettet1985

Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem
59°16′23″N 10°23′50″E
Ilene naturreservat[1]
Verneformnaturreservat
Areal0,92
Opprettet1981

Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem
59°16′23″N 10°23′50″E
Presterødkilen naturreservat[2]
Verneformnaturreservat
Areal0,85
Opprettet1969

Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem
59°16′23″N 10°23′50″E
Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem
Tønsbergfjorden sett fra Slottsfjellet. Agility Groups verft på Kaldnes til venstre, Ilene til høyre, med Jarlsberg travbane og utløpet av Aulielva i bakgrunnen.
Den grunne fjordarmen Presterødkilen (sammensatt iPhone-panorama)
Kart fra 1865 over Tønsberg by med omegn viser Ilene med «Gaardspladsen Holmen», «Græsgange der oversvömmes ved höi Vandstand» og «Kjellebugten» ved Byfjorden like sør for Jarlsberg Hovedgård og Presterødkilen som «Kilen, Arm af Trælen» nede i bildet.

Ilene og Presterødkilen våtmarkssystem er et ramsarområde i Tønsberg kommune, Vestfold, etablert i 1985. Området består av de to naturreservatene Ilene naturreservat og Presterødkilen naturreservat.

Begge naturreservatene består av store våtmarksarealer, og en stor del av dem er gruntområder som blottlegges ved fjære sjø. Særlig Ilene er lite påvirket av menneskelig aktivitet. Begge områdene utgjør et samlet ramsarområde.[3]

Presterødkilen er en grunn fjordarm med store mudderflater ved lavvann. Ilene inneholder områder med sump, fuktige enger, beiter og skog. Ilene ligger vest for Tønsberg sentrum, mens Presterødkilen ligger øst for sentrum. Fylkets nest største elv, Aulielva, renner ut i Semskilen innerst i Byfjorden, og danner et våtmarkssystem med stor internasjonal verneverdi.

Ilene og Presterødkilen er viktige fuglebiotoper, og det er registrert om lag 250 ulike arter. Noen arter bruker området til mellomlanding og spisested under trekkene, andre arter hekker i området. Flokker på tusen fugler er ikke uvanlig. Ornitologer driver med ringmerking og registrering av fuglelivet på Ilene, der det er satt opp et spesielt 8 meter høyt fugleobservasjonstårn. Den tidligere husmannsplassen Holmen brukes til informasjonssenter for natur- og miljøvern, administrert av Fylkesmannen i Vestfold.

Ilene tilhører Jarlsberg hovedgård. Det var 30 husmannsplasser under Jarlsberg, og to av dem lå utenfor Ilene, Søndre Holmen og Nordre Holmen.

Tjuvholmen ligger ytterst mot Byfjorden, og her var Tønsbergs rettersted i middelalderen. Herfra er det praktfull utsikt inn mot Nordbyen og Slottsfjellet. Her var det brygge tilhørende Jarlsberg hovedgård. Herfra ble herskapene i båt brakt ut til Bolærne der de hadde landsted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ilene i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  2. ^ Presterødkilen i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ «Fylkesmannen i Vestfold: To naturreservater i verdensklasse». Arkivert fra originalen 27. februar 2014. Besøkt 1. mars 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]