Igalo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Igalo
Игало
Igalo2 by Klackalica.jpg
LandMontenegro Montenegro
KommuneHerceg Novi
TidssoneCET
Postnummer85347
Høyde o.h.0 meter
Posisjonskart
Igalo ligger i Montenegro
Igalo
Igalo
Igalo (Montenegro)

Igalo
42°27′32″N 18°30′44″Ø

Igalo (serbisk: Игало) er en by i Herceg Novi kommune i Montenegro. Byen ligger ved innløpet til Kotorbukten i Adriaterhavet, bare 20 km øst for grensen til Kroatia. Byen vokste fram i mellomkrigstiden.

Igalo har 3 754 innbyggere (2003), og folketallet er svakt økende. Den er i praksis vokst sammen med Herceg Novi, og det er bare administrative inndelinger innad i kommunen som skiller de to tettstedene fra hverandre. Det er 60% serbere, 27% montenegrinere, 2% kroater og 1% muslimer i Igalo.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Igalo sett fra Institut Igalo.

Byen er kjent for sin lindrende leire som blant annet blir brukt til behandling av pasienter med revmatisme ved både «Institut Igalo» (konstruert av arkitekt Aleksandar Djordjevic) og «Dr. Simo Milošević». Instituttet har for øvrig også en norsk avdeling.

Igalo er en turistby, og det er stor utbyggingsaktivitet i området. mange utlendinger, både russere og vestlige, kjøper dessuten opp eiendom og leiligheter i Igalo.

Den tidligere jugoslaviske presidenten Tito hadde sitt tilholdssted i Igalo om sommeren. I september 1991 hadde de serbiske og kroatiske lederne Slobodan Milošević og Franjo Tudjman et toppmøte i denne villaen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Igalo har forbindelse østover til hovedstaden Podgorica og vestover til Dubrovnik i Kroatia langs stamveien E65/E80. En mindre lokalvei går også rett nordover og inn i Bosnia-Hercegovina. Nærmeste flyplasser ligger ved Tivat, på andre siden av Kotorbukten, og i Dubrovnik.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Norge Levanger