If I Needed Someone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«If I Needed Someone»
AlbumRubber Soul
Artist, bandThe Beatles
Utgitt3. desember 1965
InnspiltAbbey Road Studios
16.–18. oktober 1965
Sjangerpop, rock
Lengde2.23
PlateselskapParlophone
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Martin

«If I Needed Someone» er en sang av The Beatles som første gang ble utgitt på albumet Rubber Soul i 1965. Sangen ble skrevet av George Harrison og innspilt mellom 16. oktober og 18. oktober 1965.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Sangen var tungt influert av musikken til den amerikanske gruppen The Byrds. Etter sigende sendte Harrison sangen til Jim McGuinn med beskjeden «Dette er for Jim» ettersom gitarriffet i If I Needed Someone var basert på McGuinns riff i sangen «The Bells of Rhymney». Introduksjonen og sangens capo var også svært like Byrds. Pussig nok var The Byrds' egen bruk av elektrisk 12-strengers gitar influert av George Harrisons bruk av et tilsvarende instrument i filmen A Hard Day's Night.

Harrison har selv skrevet om sangen at «If I Needed Someone er som en million andre sanger skrevet rundt D-akkorden. Om du beveger fingeren din rundt, får du flere små melodier og noen ganger får du flere små sykdommer. Den gitarlinja, eller variasjonene av den, finnes i mange sanger, og det forbauser meg at folk fortsatt finner nye kombinasjonsmuligheter i de samme notene.»

Versene har tunge harmonier med John Lennons stemme høyest, noe høyere enn Harrisons i miksen.

Musikere[rediger | rediger kilde]

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Harrison inkluderte sangen på sitt Live In Japan-album fra 1992 hvor han og Eric Clapton hadde betydelig lengre gitarspill mellom versene. Harrisons stemme er også mye mer prominent enn på The Beatles' original.

Clapton spilte også en kort versjon av sangen på hyllestkonserten «Concert For George» i 2003.

If I Needed Someone var den første sangen fra George Harrison som ble en hitsang for en annen gruppe. Det var The Hollies' utgave som nådde 20.-plass på britiske hitlistene i januar 1966, men ved deres standard var det likevel den sangen som var minst suksessfull. Harrisons nedlatende kommentarer til pressen førte til sinte ordvekslinger mellom de to britiske gruppene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]