Ica-steiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ica-steiner, angivelig førkolumbiske, peruanske steiner med graverte tegninger av blant annet søramerikanske indianere i sameksistens med dinosaurer, utstilt rundt portrettet av legen Javier Cabrera som bygde opp en enorm samling fra 1960-tallet.
Museo de Piedras Grabadas, Javier Cabreras stein-museum som åpnet i Ica i 1996, huser i dag over 11 000 steiner.

Ica-steiner (på spansk Piedras de Ica) er runde steiner av andesitt som er dekorert med inngraverte tegninger som forestiller stiliserte menneske- og dyrefigurer. «Helleristningene» påstås å være laget av en indianerkultur i perioden fra 300 f.Kr. til 800 e.Kr. Steinene har blitt funnet i store mengder fra 1960-tallet og framover, først og fremst nær byen Ica i Peru.

Mens mange steiner avbilder hverdagsliv fra en peruansk oldtidskultur, viser andre forbløffende scener: mennesker som bruker kikkerter, utfører avanserte medisinske operasjoner og opptrer sammen med dinosaurer og andre utdødde dyr. Noen har også fantasifulle karttegninger. På grunn av de anakronistiske motivene er de fleste av steinene ansett som moderne forfalskninger. Kreasjonister og andre hevder imidlertid at tegningene er bevis for omstridte teorier som tapte kontinenter og sameksistens mellom mennesker og dinosaurer.

Bakgrunn og tolkning[rediger | rediger kilde]

Den første omtalen av steiner fra Ica-regionen med innrissete bildemotiver skal gå tilbake til 1500-tallet da spanske misjonærer ankom distriktet. Flere steiner ble oppdaget under private utgravinger av gravfelt på 1950-tallet og enda en stor mengde på 1960-tallet og seinere da legen Javier Cabrera gjorde steinene internasjonalt kjent. Han bygde opp og organiserte en samling som i dag omfatter over 11 000 slike steiner. De har siden 1996 vært utstilt i Museo de Piedras Grabadas («Museet for graverte steiner«), en turistattraksjon i Ica. Størrelsen på steinene varierer fra nevestore rullesteiner til kampesteiner med et tverrsnitt på rundt 80 cm.

Steinenes opprinnelse og alder er sterkt omstridt, og de fleste mener at mange av dem er skaffet til veie av svindlere og lokale håndverkere som har villet tjene litt penger. De skal ha etterlignet tradisjonell folkekunst fra paracas- og nazcakulturen og blitt inspirert av populærkultur fra sin egen samtid. Enkelte opphavsmenn har innrømmet at steinene er en bløff og forklart hvordan de er laget, blant annet i intervjuer med populærforfatteren Erich von Däniken. Hula der de fleste av steinene skal ha blitt funnet, er heller aldri blitt avslørt.

Andre hevder at forskere har bekreftet at alle steinene er ekte, førkolumbiske kunstgjenstander som er flere tusen år gamle. De tolker dermed Ica-steinene som bevis for sine fantastiske teorier. For eksempel mener grupper innen new age-bevegelsen at mange gamle myter er sanne og at sunkne fabelriker som Atlantis og andre virkelig har eksistert. Andre hevder at eldgamle, tapte sivilisasjoner ble bygd opp av avansert teknologi fra utenomjordiske astronauter. Kreasjonister har på samme måte funnet bevis for at jorda bare er drøyt seks tusen år gammel slik Bibelen påstår, og at mennesker og dinosaurer har levd på samme tid før syndfloden utslettet dem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]