Hopp til innhold

Nazcalinjene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nazcalinjene
LandPerus flagg Peru
Grunnlagt200 f.Kr. (Julian)
Oppkalt etterNazca
Areal75 358,47 hektar
Kart
Nazcalinjene
14°41′51″S 75°08′06″V

Nazcalinjene sett fra satellitt

Nazcalinjene er en samling geoglyfer som ligger i Nazcaørkenen i Peru. Kunstverkene befinner seg i et ekstremt tørt område og strekker seg ut mellom byene Nazca og Palpa. Det var folk i nazcakulturen som gjorde tegningene, mellom år 500 f.Kr. og år 500 e.Kr.[1]

Linjene danner ulike mønstre, blant annet er det dyretegninger av en kolibri, øgle, edderkopp og ape. Nazcalinjene er mest synlige ovenfra, for eksempel fra fly og satellitt. Derfor tok det Vesten mange hundre år å oppdage tegningene. En hypotese er at nazcaindianerne lagde bildene til ære for gudene de tilba, men man vet ikke med sikkerhet om hypotesen er korrekt eller feil.

Linjene ble laget ved to metoder: enten ved at det tynne laget av småstein ble fjernet slik at den lyse sanden under kom til syne, eller ved å fjerne stein slik at jordoverflaten ble ensfarget[2] Man antar at folkene må ha brukt matematiske hjelpemidler for å få så stor nøyaktighet som tegningen viser, men det er knyttet usikkerhet til dette. Linjene har holdt seg i så mange år fordi det aldri regner eller blåser i Nazcaørkenen.

Man har lurt på hvordan tegningene kunne komme til nytte når de bare kan ses ovenfra. En hypotese har vært at nazcaindianerne faktisk kunne ta seg frem gjennom luften, men den regnes som usannsynlig. I 1970-årene testet noen hypotesen, gjennom å lage en slags varmluftballong av strå og plantemateriale. Det har imidlertid aldri vært ført bevis for at noe slikt var kjent under nazcakulturen.

Linjene ble første gang beskrevet, etter å ha blitt oppdaget fra et fjell, av noen arkeologer som holdt på i et område i nærheten. Dette fant sted i mellomkrigstiden, og det var amerikaneren Paul Kosok som skrev om oppdagelsen. Han samarbeidet med tyskeren Maria Reiche, som arbeidet med astronomi.

Siden har det vært vanlig å tenke seg at tegningene hadde sammenheng med astronomiske observasjoner. Man har likevel ikke kunnet forklare nøyaktig hvilken betydning de hadde, og mange av de hypotesene Maria Reiche kom med kunne verken bekreftes eller avkreftes.

I senere år har man ved hjelp av satellittbilder oppdaget flere tegninger i nærheten, men utbredelsen av nazcalinjene og antallet er fortsatt ukjent.

Da nazcalinjene ble inkludert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1994 var kun 30 funnet.

I 2019 opplyste et japansk forskerteam fra Yamagata-universitetet at de hadde funnet 143 nye geoglyfer.[3]

Fotogalleri

[rediger | rediger kilde]

Kuriositet

[rediger | rediger kilde]

Erich Von Däniken er i sine teorier og i flere av sine bøker opptatt av linjene i Nazca. Han påpeker hvor vanskelig, eller helt umulig det er, å tegne slike store perfekte figurer på bakken uten å ha oversikt fra høyt oppe. Noe han knytter til sine teorier om besøk av utenomjordiske.[4][5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Lines and Geoglyphs of Nasca and Palpa». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 22. november 2019. 
  2. ^ CNN, Lauren M. Johnson. «More than 140 ancient geoglyphs were found carved in the sands of Peru». CNN. Besøkt 22. november 2019. 
  3. ^ Magra, Iliana (21. november 2019). «More Than 140 Nazca Lines Are Discovered in Peruvian Desert». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 22. november 2019. 
  4. ^ Arévalo, Mariola Díaz-Cano (21. juli 2019). «Erich Von Däniken og hans utenomjordiske mysteriebøker». Actualidad Literatura (norsk). Besøkt 4. juni 2021. 
  5. ^ «Erich von Däniken». www.daniken.com. Besøkt 4. juni 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]