Ibuprofen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ibuprofen
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
(RS)-2-[4-(2-metylpropyl)fenyl]propionsyre
Identifikatorer
CAS-nummer15687-27-1
ATC-nummerM01AE01
Kjemiske data
SMILESeMolecules & PubChem
Farmakokinetiske data
Biotilgjengelighet49–73%
Metabolisme60-80% i lever
Halveringstidca. 2 timer
Utskillinghovedsakelig urin
Terapeutiske data
Lovlig statusKun resept(NO)
KlassifiseringAnalgetikum, antipyretikum, NSAID
VirkningsmekanismeSentral og perifer analgetisk effekt, antipyretisk.

Ibuprofen er et ikkesteroid antiinflammatorisk middel (NSAID), et propionsyrederivat. Medikamentet brukes hovedsakelig ved smerter, som febernedsettende og ved menstruasjonsplager. Ibuprofen er tilgjengelig som tabletter og som gel til utvortes bruk. Ibuprofen er tilgjengelig reseptfritt som håndkjøpspreparat også utenfor apotek, og er et av de mest solgte legemidler på verdensbasis. I Norge markedsføres medikamentet som Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox.

Farmakologiske egenskaper[rediger | rediger kilde]

Se artikkel om NSAIDs for mer om virkningsmekanisme og bivirkninger

Som alle NSAIDs virker ibuprofen ved å hemme prostaglandinsyntesen. Absorpsjonen er rask, og maksimalkonsentrasjon oppnås etter 0,5-2 timer. Halveringstiden er ca. 2 timer. Dosen er avhengig av hvilken tilstand som behandles, for å være sikker på å oppnå betennelsesdempende effekt kreves doser på over 2400 mg per døgn. Ved lettere smertetilstander og menstruasjonssmerter vil de fleste klare seg med 600-1200 mg per døgn fordelt på 3-4 doser.

Siden NSAIDs hemmer dannelsen av prostaglandiner som beskytter mageslimhinnen, er det økt risiko for blødning i magesekken. Sammen med fare for utvikling av akutt nyresvikt er dette den mest fryktede bivirkningen, med en ikke ubetydelig fare for dødelig utfall. Ibuprofenpreparater kan også være hormonforstyrrende.[1]

Brufen er et ibuprofenpreparat

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]