Ibuprofen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ibuprofen
Systematisk (IUPAC)-navn
(RS)-2-[4-(2-metylpropyl)fenyl]propionsyre
Identifikatorer
CAS-nummer15687-27-1
ATC-nummerM01AE01
PubChem3672
DrugBank01050
ChemSpider3544
Kjemiske data
FormelC₁₃H₁₈O₂
Molmasse206,131 g/mol
SMILESCC(C)CC1=CC=C(C=C1)C(C)C(=O)O
Farmakokinetiske data
Biotilgjengelighet49–73%
Metabolisme60-80% i lever
Halveringstidca. 2 timer
Utskillinghovedsakelig urin
Terapeutiske data
Lovlig statusC-Preparat; reseptpliktig legemiddel (NO)
KlassifiseringAnalgetikum, antipyretikum, NSAID
VirkningsmekanismeSentral og perifer analgetisk effekt, antipyretisk.

Ibuprofen er et ikkesteroid antiinflammatorisk middel (NSAID), et propionsyrederivat. Medikamentet brukes hovedsakelig for smertelindring og som febernedsettende, for eksempel ved menstruasjonsplager. Dersom det brukes i 15 dager eller mer per måned i minst tre måneder, kan det gi medikamentoverforbrukshodepine. Ibuprofen er tilgjengelig som tabletter og som gel til utvortes bruk. Ibuprofen er tilgjengelig reseptfritt som håndkjøpspreparat også utenfor apotek, og er et av de mest solgte legemidler på verdensbasis. I Norge markedsføres medikamentet som Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox.

Farmakologiske egenskaper[rediger | rediger kilde]

Se artikkel om NSAIDs for mer om virkningsmekanisme og bivirkninger

Som alle NSAIDs virker ibuprofen ved å hemme prostaglandinsyntesen. Absorpsjonen er rask, og maksimalkonsentrasjon oppnås etter 0,5-2 timer. Halveringstiden er ca. 2 timer. Dosen er avhengig av hvilken tilstand som behandles, for å være sikker på å oppnå betennelsesdempende effekt kreves doser på over 2400 mg per døgn. Ved lettere smertetilstander og menstruasjonssmerter vil de fleste klare seg med 600-1200 mg per døgn fordelt på 3-4 doser.

Siden NSAIDs hemmer dannelsen av prostaglandiner som beskytter mageslimhinnen, er det økt risiko for blødning i magesekken. Sammen med fare for utvikling av akutt nyresvikt er dette den mest fryktede bivirkningen, med en ikke ubetydelig fare for dødelig utfall. Ibuprofenpreparater kan også være hormonforstyrrende.[1]

Brufen er et ibuprofenpreparat

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]