Fryktens sommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den amerikanske skrekkfilmen fra 1978, se Fryktens sommer (1978)
Fryktens sommer
orig. I Know What You Did Last Summer
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm / Slasher
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde1 t. 40 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørJim Gillespie
ProdusentWilliam S. Beasley
Neal H. Mortiz
Stokely Chaffin
ManusforfatterKevin Williamson
MusikkJohn Debney
SjeffotografDenis Crossan
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sarah Michelle Gellar
Jennifer Love Hewitt
Ryan Phillippe
Freddie Prinze jr.
Annen informasjon
BudsjettUSD 17 millioner
TotalomsetningUSD 125 millioner
DistributørColumbia Pictures
Premiere17. oktober 1997 (USA)
23. januar 1998 (Norge)
Eksterne lenker

Fryktens sommer (originaltittel: I Know What You Did Last Summer) er en amerikansk skrekkfilm fra 1997 med Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze jr. og Jennifer Love Hewitt i hovedrollene. Regi er ved Jim Gillespie og manus ved Kevin Williamson (som også hadde manus på Skrik). Manus er løst basert på ei bok av Lois Duncans utgitt i 1973.

Filmen har fått to oppfølgere: Fryktens sommer 2 (1998) og I'll Always Know What You Did Last Summer (2006), hvorpå sistnevnt ble lansert direkte på video. Frykten sommer er inspirert av suksessen til Wes Cravens slasherfilm Skrik, fra 1996.[1]

Den fikk forholdsvis lunken mottakelse av filmanmelderne, men ble en moderat publikumssuksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

De fire vennene Julie, Helen, Ray og Barry feirer at de er ferdig på High School. På vei hjem fra feiringen kjører de ruspåvirkede ungdommene på en skikkelse som dukker opp fra intet på den øde landeveien. Ungdommene stanser bilen i håp om at det bare var et dyr de traff, men får panikk da de finner et livløst menneske. Da en annen jevnaldrende bekjent, Max, kommer kjørende mot dem, gjemmer de den tilsynelatende livløse kroppen i veikanten. Etter at faren er over enes de om å dumpe kroppen i sjøen og sverger taushet for å skjule sin forbrytelse. Men da de er i ferd med å dumpe ham fra kaia våkner mannen til live og tar tak i den ene av ungdommene. Det oppstår panikk, men etter noen tumulter klarer ungdommene å velte ham i sjøen.

Sommeren etter, etter sitt første år på college, drar Julie tilbake til den lille fiskerlandsbyen på ferie. Julie er en nervebunt. Forrige sommers hendelse har satt dype spor, og studiene har gått dårlig. Etter kort tid mottar hun mystisk brev hvor det står «Jeg vet hva dere gjorde sist sommer». Julie blir urolig og kontakter de andre i håp om å få klarhet. Det oppstår usikkerhet blant dem om hvorvidt det er noen som bare tuller med dem – eller om brevet er skrevet av noen som var vitne til deres udåd. Barry mistenker at det er Max som står bak brevet og oppsøker ham derfor på fiskeriet der han jobber for å advare ham mot konsekvensene. Men like etter blir Max drept av en mystisk mann med kjøttkrok, og senere på kvelden blir Barry hardt skadd da den samme morderen forsøker å drepe ham med hans egen bil. Det blir klart for de andre at noen er ute etter dem. Ikke for å få dem arrestert og stilt for retten, men for å drepe dem. De tre gjenværende begynner så å finne ut mere om fiskeren de kjørte på og oppdager at han hadde drept sin venninne to år før ulykken – og at drapet skjedde på eksakt samme sted som påkjørselen. Etter flere sjokkerende opplevelser begynner imidlertid noen av dem å nøste trådene sammen og innser etterhvert at drapsmannen er en annen en den de i utgangspunktet trodde.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Fryktens sommer fikk lunken mottakelse av anmelderne og har bare oppnådd 35 % på Rotten Tomatoes[2] og 52 % på Metacritic.[3] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den bare en stjerne,[4] mens Leonard Maltin gav den to av fire.[5] Den fikk jevnt over godt omtale fra Variety og Washington Post, mens The New York Times, Newsweek og USA Today var mer blandet.[3] VGs anmelder gav den terningkast fire med begrunnelsen at den var effektiv, men også klisjépreget. Anmelderen mente videre at dette måtte være «drømmefilmen» for unge mennesker som elsker skrekk.[6] Dagbladets anmelder var langt mer negativ og gav den terningkast to. Anmelderen mente det var for mange logiske brister, uten spesielt godt spill og uten originaliteten til Skrik. Anmelderen gav imidlertid ros for filmens fotografering og mente det var der styrken lå.[7] Aftenposten og Dagsavisen gav også bare terningkast to.[8]

Til tross for lunken mottakelse fra filmanmelderne ble Fryktens sommer en forholdsvis stor publikumssuksess på amerikanske kino og en moderat suksess utenfor USA.[1] Den innbrakte over 72 millioner dollar på kino i USA og 53 millioner utenfor, og endte dermed opp på en total på over 125 millioner.[9] Filmen havnet på en 20.-plass over de mest innbringende filmene i USA for 1997 og på en 33.-plass globalt.[9]

Tross suksessen innbrakte den betydelig mindre enn Skrik-filmene.[10]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Jennifer Love Hewitt og Sarah Michelle Gellar ble tildelt hver sin Blockbuster Entertainment Award, mens John Debney ble tildelt en ASCAP i klassen Top Box Office Films. Filmen ble nominert til en Saturn Award i klassen beste skrekkfilm.[11]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «‘I Know What You Did Last Summer’: Looking Back on the Slasher Classic 20 Years Later». Entertainment Tonight (engelsk). 17. oktober 2017. Besøkt 1. april 2018. «Following its release, the film was an undeniable hit, earning over $125 million worldwide at the box office.» 
 2. ^ «I Know What You Did Last Summer». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
 3. ^ a b «I Know What You Did Last Summer». Metacritic. Besøkt 17. mai 2017. 
 4. ^ Ebert, Roger. «I Know What You Did Last Summer Movie Review (1997) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 23. mai 2017. 
 5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
 6. ^ VG, 23. januar 1998
 7. ^ Jørgensen, Liv (23. januar 1998). «Fisker sprer skrekk». Dagbladet. Besøkt 22. juni 2009. «Det går for seg i temmelig tradisjonelle skrekkfilmvendinger, i en historie med for mange logiske brister, uten spesielt godt spill og uten «Skriks» originalitet. Ikke særlig god dialog, heller.» 
 8. ^ «Fryktens Sommer». www.filmfront.no. Besøkt 23. mai 2017. 
 9. ^ a b «I Know What You Did Last Summer (1997) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
 10. ^ «Horror - Slasher Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
 11. ^ http://www.imdb.com/title/tt0119345/awards?ref_=tt_awd

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]