IBC-kontainer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En IBC-kontainer (engelsk Intermediate Bulk Container, «mellomstor beholder») er gjenbrukbare beholdere til industriell bruk for å oppbevare og transportere væsker, semi-faste stoffer, pastaer eller faste stoffer.[1] IBC-kontainere kan deles i de to hovedkategoriene stive IBC-kontainere («IBC-tanker») og tøyelige IBC-kontainere («IBC-poser»).[2]

IBC-tanker[rediger | rediger kilde]

En 1000-liters kombi-IBC brukt som en stor vanndunk.
En 1000-liters kombi-IBC med plastflaske og metallbur på en palle.

IBC-tanker er allsidige og gjenbrukbare beholdere som kan stables, samt har integrert pallebase slik at de enkelt kan flyttes med gaffeltruck og/eller jekketralle. IBC-beholdere er gjerne laget av metall, plast eller kompositter.

Med IBC-tanker mener man gjerne tanker med volum som ligger i området mellom vanlige fat/tønne (typisk 200 liter) og opp til tankkontainere (starter rundt 17 500 liter), derav navnet «mellomstor beholder». En fordel med firkantede IBC-tanker er at de kan stables mye mer effektivt enn med sylindriske tanker. Amerikanske myndigheter definerer IBC-kontainere til å ha volum mellom 416 til 3002 liter (110 til 793 US gallon).[3] De vanligste volumene som sees på IBC-kontainere er mellom 1000 til 1250 liter.[4]

IBC-tanker lages i ulike materialer ut ifra på bruksområde. Noen vanlige materialkombinasjoner er:

Den mest brukte og mest kjente typen IBC-tanker er kombivarianten med begrenset gjenbruk. Disse tankene består av en hvit/gjennomsiktig plastbeholder (høytetthets-polyetylen, HDPE) med et beskyttende bur av bestående av rør i galvanisert stål montert i rutenett. Denne typen er ofte brukt på grunn av lave kostnader og høy grad av allsidighet.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

De fleste IBC-kontainere er kubeformet, hvilket tillater effektiv stabling og plassutnyttelse under lagring og transport.

Stive IBC-kontainere har integrerte pallebaser, ofte med utvendige mål rundt 1200 x 1000 mm. IBC-kontainere er designet for å kuunne flyttes med gaffeltruck eller jekketralle. Så godt som alle stive IBC-kontainere er utformet slik at de kan stables oppå hverandre ved hjelp av gaffeltruck. De fleste stice IBC-kontainere har innebygd tappekran eller ventil i bunnen av beholderen hvor man kan feste slanger[5] eller helle innholdet over i mindre beholdere.

En vanlig base-dimensjon er 1100 x 1100 mm. Sammenlignet med tønner kan man transportere høyere volum med IBC-tanker på mindre plass. For eksempel har en 1000 liters IBC-tank omtrent like mye volum som fem 210-liters tønner (1050 liter), mens en enkelt 1200 liters IBC-tank har omtrent like mye volum som seks 210-liters tønner (1260 liter). IBC-tankene vil imidlertid bare oppta én enkelt pall hver.[6]

Bruk[rediger | rediger kilde]

IBC-tanker brukes blant annet til:[7]

Kjøp og salg[rediger | rediger kilde]

IBC-tanker omsettes hovedsakelig på tre måter:

  • Ny flaske og nytt bur.
  • Ny flaske, men vasket bur.
  • Både vasket flaske og vasket bur.

En helt ny enhet er vanligvis dyrest, mens en komplett vasket enhet som regel er rimeligst. Valget avhenger mye av hvor stor renhet som kreves, hva som tidligere har vært på beholderen og hvor enkelt det er å rense en flaske.

IBC-tanker kan leies i en såkalt «lukket sløyfe» hvor man er låst til en leverandør som både leverer ut og tar imot for vask og bytte av flaske. Det mest vanlige er imidlertid «åpen sløyfe» hvor man er fleksibel på opprinnelse og hvor flasker vaskes og byttes.

IBC-poser[rediger | rediger kilde]

Fleksible IBC-kontainere («IBC-poser») brukes blant annet for lagring og transport av tørre og flytende produkter som for sand, gjødsel, og plastgranulat. En vanlig IBC-pose kan typisk løfte en masse mellom 500–1000 kg, med volum mellom 250-3000 liter.[2] Vanlige plastmaterialer for konstruksjon av fleksible IBC-kontainere er vevd polyetylen eller polypropylen. IBC-poser kan også bestå av materialer som trefiberplater, treverk eller aluminium. Ettersom tøyelige kontainere kan brettes når de er tomme tar de opp mye mindre plass under lagring og når de må sendes tomme (som for eksempel under returtransport).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Intermediate bulk containers (IBC) for non-dangerous goods — Terminology». Besøkt 30. august 2018. 
  2. ^ a b Yam, Kit L (2010). The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology. John Wiley & Sons. 
  3. ^ «eCFR — Code of Federal Regulations». Besøkt 20. november 2018. 
  4. ^ «Guidelines for the Reuse of Intermediate Bulk Containers (IBCs)» (PDF). Rigid Intermediate Bulk Container Association of North America. Besøkt 2. september 2018. 
  5. ^ «Fittings for an IBC Tank». 
  6. ^ «IBC Tote Specifications: Understanding Costs, Sizes and Dimensions». IBC Tanks | The IBC Tote Authority (engelsk). 
  7. ^ «IBC Tote Frequently Asked Questions». IBC Tanks | The IBC Tote Authority (engelsk).