Hopp til innhold

Oljefat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oljefat er metallbeholdere for petroleumsprodukter.
Steelband (fra engelsk steel band orchestra) er orkestre som spiller på avstemte oljefat som trommer. Bildet viser et steelband fra Port of Spain, hovedstaden i Trinidad og Tobago, tidlig på 1950-tallet. En kan i dag kjøpe spesiallagde steelband-trommer.
Gamle, utrettede oljefat bukt som dør- og veggmateriale i Gambia.

Oljefat er emballasje for oljeprodukter og andre væsker. I Norge har oljefat ofte blitt brukt til distribusjon og oppbevaring av flytende smøreprodukter.

Oljefat i Norge de siste 50 årene har rommet 208 liter væske (eksakt 55 US gallons; 208.197648 liter). Det er ikke dermed gitt at de alltid har blitt fylt med de 208 liter som det oppmålte salgsprodukt det skulle emballere eller oppbevare.[bør utdypes] Standardmål ute var 55 US gallons.

Det er verdt å merke seg at norske oljefat ikke samsvarer med måleenheten fat (engelsk "barrel") som brukes i internasjonal oljeomsetning. Denne enheten tilsvarer 159 liter (eksakt 42 US gallons; 158.987295 liter).

Oljefat i Bibelen

[rediger | rediger kilde]

Fra Det nye testamente, evangeliet etter Lukas i historien om «den kloke forvalteren» hører vi utsagnet «Hundre fat olje», og i evangeliet etter Johannes brukes anker i fortellingen om bryllupet i Kana. Anker (bat) og fat regnes som synonymer og skal ha rommet noe som tilsvarer ca. 306 liter.

Annen bruk

[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle oljefat er framstilt i jern og har god holdbarhet. Tomme oljefat har derfor ofte blitt brukt om igjen for å samle opp regnvann, til avfallsforbrenning, som musikkinstrument og som griller etter at de har blitt delt i to.

Oljefat som musikkinstrument

[rediger | rediger kilde]

Oljefat som musikkinstrument ble utviklet på Trinidad i tidlig etterkrigstid. Bruken spredte seg raskt til å omfatte store deler av engelsktalende Vest-India. Musikken kalles steelband-musikk.

Musikkinstrumentet lages ved å skjære et oljefat tvers over. Dette glødes, og lokket hamres til med tonefelter. «Skjørtelengden» bestemmer klang og tonehøyde. Denne kan justeres oppover ved å kutte vekk. Dypere klang krever derfor at en begynner på nytt med et annet fat. Det krever både intuisjon, erfaring og et godt toneøre for å lage gode «steel-band-drums».

Også det norske rockebandet Kaizers Orchestra bruker gamle oljefat som slagverk i sine konserter.