Hopp til innhold

Gaffeltruck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toyota motvektstruck
Hesselberg gaffeltruck.

En gaffeltruck eller motvektstruck eller truck er en maskin utviklet for å flytte gods ved hjelp av to stålgafler som plasseres under lasten. Gaffeltrucken ble oppfunnet i 1920 av girkasseprodusenten Clark (nå Clark Material Handling Company) for å kunne flytte tungt gods.

Senere er det kommet andre produsenter, bl.a Toyota. Men også Clark, Doosan, Hyundai, Jungheinrich, Mitsubishi, Still, Ausa, Hangcha og Kalmar er velkjente merker i Norge. Det ble tidligere produsert gaffeltrucker i Norge ved Hegg Bruk, så ved Kaldnes Mekaniske Verksted.

Mange gaffeltrucker er drevet av en forbrenningsmotor, spesielt motvektstrucker. Tidligere ble det brukt en del bensindrevne trucker, disse er ikke lenger tillatt i Norge. Nå drives forbrenningsmotorene med diesel eller propan som drivstoff. Gaffeltrucker som brukes innendørs er av hensyn til faren for avgassforgiftning utstyrt med batteridrevet elektrisk motor og hydraulikkpumpe.

Truckklasser

[rediger | rediger kilde]

Trucker inndeles i ulike truckklasser ut ifra deres virkemåte, egenskaper, oppbygning og formål.

  • T1 – Skyvetruck, Plattformtruck, Palletruck.
  • T2 – Skyvemasttruck, Støttebenstruck.
  • T3 – Svinggaffeltruck, Høytløftende plukktruck, Førerløftende truck.
  • T4 – Motvektstruck til og med 10tonn.
  • T5 – Sidelaster.

Gaffeltrucker deles også gjerne inn i 2 grupper etter løfteevne: til og med 10 tonn og over 10 tonn.

Virkemåte

[rediger | rediger kilde]

De vanligste typene trucker er konstruert omtrent på samme vis. De tyngste delene av trucken er plassert langt bak, som motor, batterier osv. Samtidig er forhjulene plassert langt fram. Dermed kan trucken klare tunge løft uten å vippe forover. Forhjulene er dessuten kraftige, slik at de skal tåle den samlede tyngde av både truck og last.

Truckene har sving på bakhjulene, og disse er relativt små. Ved at styringen er lagt til bakhjulene blir trucken mer manøvreringsdyktig, og enklere å bruke i trange omgivelser.

De to gaflene er festet på et tårn, der de kan heises opp og ned. Derved kan lasten løftes og senkes. Tårnet kan også bikkes forover eller bakover, tiltes. En av fordelene med dette er at last kan sikres bedre. Når tårnet bikkes bakover vil lasten lene seg mot tårnet, og ikke velte forover. Slike operasjoner med tårnet kan også være nyttige ved finmanøvrering der løft skal på plass i eller lirkes ut av trange lasterom. Da kan løsningen ofte være «å ta'n på tilten».

Det fins mye ekstrautstyr til gaffeltrucker. I en del arbeidsoperasjoner brukes gaffelforlengere. Det er lange, løse, hule gafler. Ved å kjøre truckens egne gafler inn i hulrommene får man lenger rekkevidde. Forlengere gir mulighet til å løfte last med større volum. Man kan dessuten nå last som står lenger unna trucken, eksempelvis paller som er plassert langt inne på en lasteplan.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]