Jerrykanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre stykk 20-liters jerrykanner
Kübelwagen med Wehrmacht-Einheitskanister, Russland 1943
Wehrmacht-Einheitskanister 1941, Nirona

En jerrykanne (etter engelsk, av Jerry, slang for German, «tysker») er en bensinkanne av tysk konstruksjon.

Jerrykannen er en videreutvikling av firmaet Schwelmer Eisenwerk Müller & Co AG (under ingeniør Vinzenz Grünvogel (1905–1977)) av de lett skadelige gamle kannene. Produksjonen begynte i 1937 i samarbeid med AMBI-BUDD Presswerk i Berlin og tatt i bruk av den tyske hæren i samme år 1937. Tyskerne kalte den Wehrmachtskanister.

Idag brukes konstruksjonen som drivstoff- og vannbeholdere mange steder i verden, og produseres også i plast.

Britiske og amerikanske kopier[rediger | rediger kilde]

Ved begynnelsen av annen verdenskrig var den britiske hæren utstyrt med enkle, rektangulære bensinkanner: en beholder på 9 liter (to britiske gallon) av presset stål og en beholder på 18 liter (fire britiske gallon) av jernblikk. Den mindre beholderen var relativt solid, men dyr å produsere. Den større varianten, som hovedsakelig ble produsert i den tredje verden, var billig og tallrik, men ikke særlig robust.

De britiske kannene var anvendelige for veitransport i Europa, men viste seg å være ekstremt upålitelige under felttoget i Nord-Afrika og vanskeliggjorde operasjonene til åttende armé. Befordring av drivstoff over ulendt terreng resulterte ofte i store tap av drivstoff fordi tankene lett punkterte. Lekkasjene gjorde dessuten kjøretøyene sårbare for drivstoffbranner.

Da den britiske hæren fikk observert de tyske bensinkannene direkte, så de straks fordelene ved den overlegne konstruksjonen. Beholderne hadde tre håndtak for å gjøre dem håndterlige for én eller to personer, eller for å kunne flyttes med spannkjede. Sidene var merket med krysslignende fordypninger som gjorde at innholdet kunne ekspandere; og når de ble fylt, beholdt de en luftlomme slik at de kunne flyte i vann. Britene benyttet kanner tatt fra tyskerne fremfor sine egne, og begynte snart å produsere egne kopier av de tyske kannene.

Britene sendte eksemplarer til USA, der utformingen ble endret til en viss grad, men til sist var det originalkonstruksjonen som viste seg som det beste. Disse bensinkannene ble etterhvert tatt i bruk i alle krigsskueplasser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arquille, Stéphane/Leger, Philippe: Wehrmact Kanister 20 L: Une invention allemande Le Jerrycan/The Jerrycan: A German Invention, Heimdal, 2015 ISBN 23840483556 (fransk og engelsk tekst)

Se også[rediger | rediger kilde]