Humledvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Humledvergmåler
Humledvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia assimilata
Doubleday, 1856
Norsk(e) navn: humledvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: skogkanter og hager
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Humledvergmåler (Eupithecia assimilata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og finnes nord til Nordland i Norge. Den er en av ganske få dvergmålere som kan gjøre skade i landbruket, på humledyrking.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 22 mm), slank, varmt gulbrun måler. Den kan kjennes på vingenes farge og tegninger. Forvingen er varmt gulbrun (lyst kastanjebrun) med en markert, oval, svart flekk midt i vingen. Langs forkanten av vingen er det 6 – 7 mørke flekker. Langs ytterkanten er det en rekke av små, hvite flekker, den bakerste av desse er stor, rund med hakkete kanter. Bakvingen er blekt brunlig. Larven er naken, lang og tynn, grønnlig eller purpurfarget med mørke flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i skogkanter og hager. Larvene lever på blomstene av humle (Humulus lupulus ), rips (Ribes rubrum) og solbær (Ribes nigrum). De kan gjøre noe skade i humledyrking ved at de ødelegger blomstene. De voksne målerne flyr i maijuni

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt og forekommer i hele Europa, videre i Nord-Asia og i Nord-Amerika. I Norge er den funnet nord til den sørlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]