Horsvær naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horsvær naturreservat
KommuneBrønnøy
Verneformramsarområde, naturreservat
Areal170,4 km²
Opprettet2002, 2013

Horsvær naturreservat
65°19′N 11°38′Ø

Horsvær naturreservat er et naturreservat og ramsarområde i Brønnøy, Sømna og Bindal kommuner i Nordland. Reservatet ble opprettet for å «ivareta et nasjonalt verdifullt kystområde, med det naturlig tilknyttede plante og dyreliv. Spesiell verdi knytter seg til området som hekke-, myte- og overvintringsområde for sjøfugl».

Området omfatter flere mindre øyvær, deriblant Gimsan, Terjan, Gjøvan, Horsvær, Hensteinen og Storbraken. Området har et areal på 170,4 km², hvorav 169,1 km² sjøareal. Innenfor naturreservatet ligger Hensteinen, Horsvær og Gimsan fuglefredningsområde.

Her finnes en stor del av Sør-Helgelands hekkelokaliteter for sildemåke. Videre er det fem storskarvkolonier og mye toppskarv. Foruten disse artene er det også flere hekkekolonier av gråmåke og svartbak, og gode bestander av de andre naturlig forekommende sjøfuglartene. Området har en viktig funksjon som myteområde for grågås, og som overvintringsområde for sjøfugl. I tilknytning til de tidligere faste bosetningene er det bygd opp en rekke e-hus. Selv om det nå ikke er fast bosetning så stelles det fortsatt for ærfuglene, og driften av egg- og dunværene foregår på tradisjonell måte. Den intense bruken av øyene som egg- og dunvær har skapt et særegent kulturlandskap.

Området ble i 2013 utpekt til ramsarområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]