Hornhinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hornhinnen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hornhinne, iris og linse

Hornhinnen, cornea (latin), er den fremre gjennomsiktige delen av øyet som dekker regnbuehinnen (iris), pupillen og øyets fremre kammer. Hornhinnen har hos mennesket en diameter på ca. 12 mm. Tykkelsen er 0,5–0,7 mm sentralt og 1,0–1,2 mm perifert. Sammen med øyets linse bryter hornhinnen lyset, slik at et bilde kommer i fokus på netthinnen. Hornhinnen står for ca. 3/4 av øyets lysbryting. De siste årene har laserbehandling (LASIK) av hornhinnen for å korrigere brytningsfeil blitt en vanlig operasjon. Det er også mulig å utføre hornhinnetransplantasjon. Tykkelsen av hornhinnen måles med et pachymeter.

Hornhinnens lagdeling[rediger | rediger kilde]

Hornhinnen består av 6 lag. Det ble tidligere trodd det bare var 5 lag men Harninder Dua (University of Nottingham) oppgaget i 2013 et sjette lag.[trenger referanse] Fra ytterst til innerst:

Skader på hornhinnen[rediger | rediger kilde]

Synsskade kan oppstå som følge av skader på hornhinnen. For at hornhinnen skal fungere som et optisk organ må den være gjennomsiktig og ha en regelmessig krummet overflate. Skader og sykdom på hornhinnen kan gjøre at den mister sin gjennomsiktighet og/eller at den får en uregelmessig krummet overflate. Dette vil kunne resultere i alt fra små og store brytningsfeil til total blindhet.

Årsak[rediger | rediger kilde]

Hornhinnen sitter utsatt til for ytre påvirkning fra både mikroorganismer, skadelige lysstråler og fremmedlegemer. De vanligste skadene på hornhinnen skyldes betennelser (keratitt) i forbindelse med bakterieinfeksjon eller virusinfeksjon eller skader etter å ha blitt truffet av et fremmedlegeme. En patologisk lidelse som rammer hornhinnen, kalt keratokonus, kan også medføre store synsproblemer.

Behandling[rediger | rediger kilde]

I tillegg til medikamentell behandling ved betennelser osv. er kontaktlinser mye brukt både for å behandle skader og for å gi bedre syn når det er mulig. I visse tilfeller kan det også være nødvendig å gjennomføre en hornhinnetransplantasjon for å bedre synsevnen. Bruk av Intra cornea ring (et implantat i øyets hornhinne) kan korrigere nærsynthet.

Aktuelle tiltak[rediger | rediger kilde]

Briller og kontaktlinser for å kompensere for brytningsfeil. Filterbriller for å eliminere blendingsproblematikk og gi økte kontraster. God belysning og forstørrende hjelpemidler kan være aktuelle hjelpemidler.

Se også[rediger | rediger kilde]


anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.