Keratoglobus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keratoglobus
ICD-10-kodeQ15.0
ICD-9-kode743.22
DiseasesDB32591

Keratoglobus (fra gresk: kerato- horn og globus rund), er en degenerativ, betennelsesfri funksjonsfeil i hornhinnen -cornea. Ved strukturendringer i cornea blir denne ekstremt tynn og får en uttalt sfærisk form til forskjell fra den normale mer hyperbolske formen. Cornea tynnes særlig i ytterkanten, noe som gi den karakteristiske sfæriske formen og normalt et noe forstørret øye.

Epidemologi[rediger | rediger kilde]

Forekomsten er vesentlig mindre enn forekomsten av keratoconus som er den mest vanlige form for funksjonsfeil i cornea.[1] Som for keratoconus er det vanlig at keratoglobus diagnostiseres i slutten av ten-årene og når gjerne sin mest uttalte form i 20- eller 30-årene.

Keratoglobus er lite forstått sykdom med uklare årsaker og ofte med en usikker prognose over utviklingen etter at diagnose er stilt. Dersom begge øynene er rammet, kan synet reduseres så sterkt at det kan vansekliggjøre bilkjøring og lesing av vanlig skrift. Dog er det ikke vanlig at keratoglobus fører til blindhet.

Prognose[rediger | rediger kilde]

Selv om keratoglobus fortsatt er en mystisk sykdom, kan den vanligvis behandles med en rekke kliniske og kirurgiske teknikker. Det foreligger en viss fare for brist i cornea grunnet at den kan være ekstremt tynn og svak.

Kirurgisk behandling[rediger | rediger kilde]

I et fremskredent stadium kan det være nødvendig med hornhinnetransplantasjon.


Referanser[rediger | rediger kilde]