Acheuléen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acheuléen-håndøks funnet i Sainte-Gabelle.

Acheuléen er en arkeologisk benevnelse på en av de tidlige kulturene i eldre steinalder. Den begynte for rundt 1,7 millioner år siden og varte til ca. 250 000 år før nåtiden.

Acheuléen blir regnet som den andre fasen av kjernekulturene i eldre paleolitikum. Den fulgte oldowan og ble avløst av clactonien. Kulturen er oppkalt etter funnstedet Saint-Acheul ved Amiens nordvest i Frankrike. Andre funn med små lokale variasjoner er gjort i store område av Afrika, Vest- og Sør-Asia og Mellom- og Sør-Europa. Redskapar frå denne kulturen ble trolig laget av begge de tidlige mennesketypene homo erectus og homo heidelbergensis.

Oval håndøks fra Saint Acheul.

Ei oval handøks er det karakteristiske redskapet for denne perioden. Denne typen øks er gjennomgående flatere og bedre tilhogd enn tidligere. De fleste funnene omfatter også mindre redskaper, som skraper, spisser og kniver laget av avslåtte og retusjerte flintskiver. Dette viser at flekketeknikken også var i bruk i acheuléen.

Kulturen ble oppdaga av Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes på 1830-talet, da han undersøkte avsetninger fra elven Somme. Funnene fra acheuléen viste at menneskene hadde levd i Europa mye tidligare enn tidligere antatt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Acheuléen» (6. august 2013), Store norske leksikon. besøkt 4. desember 2013.