Hopp til innhold

Lørdagskjøret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saturday Night Fever»)
Lørdagskjøret
orig. Saturday Night Fever
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Badham
ProdusentRobert Stigwood
ManusforfatterNorman Wexler
Basert påTribal Rites of Saturday Night 
av Nik Cohn
MusikkBee Gees
SjeffotografRalf D. Bode
KlippDavid Rawlins
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Budsjett3.5 millioner dollar
Totalomsetning237.1 millioner dollar
DistributørParamount Pictures
Premiere14. desember 1977
Eksterne lenker

Lørdagskjøret[1] (engelsk originaltittel Saturday Night Fever) er en amerikansk dramafilm fra 1977 regissert av John Badham. Hovedrollen spilles av John Travolta, som ble nominert til en Oscar for rollen. Filmen er lagt til New York og skildrer disco-perioden som hadde sin storhetstid på slutten av 1970-tallet.

Filmen ble en stor kommersiell suksess, og soundtracket med disco-sanger av Bee Gees er det nest mest solgte soundtracket gjennom tidene.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tony Manero er en 19 år gammel italiensk-amerikaner bosatt i Brooklyn, New York. Han bor sammen med sine foreldre, bestemoren sin, og den yngre søsteren, og arbeider ved en liten jernvarehandel. Tody går ofte til Odyssey 2001, en lokal disko-klubb, hvor han er populær på dansegulvet og får den beundring og respekt han lengter etter. Tony har fire nære venner: Joey, Double J, Gus og Bobby C. En ung kvinne fra nabolaget, Annette, er forelsket i Tony, men han er ikke tiltrukket av henne.

Tony og vennene hans stopper ofte ved Verrazzano-Narrows Bridge som har spesiell betydning for Tony som et symbol på flukt til et bedre liv. Tony godtar å være Annettes partner i en kommende danse-konkurranse, men hennes lykke er kortvarig når Tony blir involvert med en annen kvinne via klubben, Stephanie Mangano, hvis danse-ferdigheter overgår Annette. Selv om Stephanie avviser Tonys romantiske fremskritt, godtar hun til slutt å være hans nye partner i konkurransen, forutsatt at partnerskapet deres holder seg profesjonelt.

Tonys eldre bror, Frank Jr., var den store stoltheten i familien når han ble ordinert til en romersk-katolsk prest, men bringer fortvilelse til familien når han forteller at han sluttet i prestedømmet. Han forteller Tony at han aldri ønsket å bli prest, og bare gjorde det for å gjøre foreldrene deres lykkelige. Frank Jr. oppfordrer Tony til å gjøre noe med dansen sin. En dag blir Gus angrepet av en gjeng, og innlagt på sykehus. Han forteller Tony og vennene hans at angriperne hans var medlemmer av Barracuda, en gjeng med opprinnelse fra Puerto Rico. De går deretter til angrep på gjengen, men senere blir de sinte på Gus når han forteller at han kan ha identifisert feil gjeng.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]