Hopp til innhold

Idrettslaget Manglerud Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Manglerud/Star»)
Manglerud Star
Idrettslaget Manglerud Star
Nettsidehttp://www.manglerudstar.no/
Idrettsgren(er)Fotball
ishockey
bandy
SupporterklubbThe Green Army
LandNorge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Idrettslaget Manglerud Star (stiftet 23. juni 1913 som Sportsklubben Star) er et norsk idrettslag fra Manglerud i Oslo. Klubbfargene var opprinnelig grønt og hvitt, men Per «Kaka» Karlsen bestilte gule og grønne drakter da de rykket opp til toppserien på 1970-tallet.

Sportsklubben Star ble stiftet i 1913 og holdt til i Oslo sentrum. Klubben var opprinnelig en ren fotballklubb, men fikk etterhvert også ski, friidrett, bandy og ishockey på programmet. På 1960-tallet opplevde Star at fraflyttingen fra sentrum til drabantbyene svekket rekrutteringen kraftig. Det ble derfor tatt et initiativ til Manglerud Idrettslag (stiftet 1958) om sammenslutning. Manglerud IL hadde økende medlemsmasse, men manglet ledere og administrasjon, noe Star hadde. Manglerud og Star ble derfor fusjonert i 1964.[1]

Manglerud Star Ishockey

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Manglerud Star Ishockey

Det er ishockeylaget, som ble Norgesmester i 1977 og 1978, som er klubbens stolthet og spiller i Manglerudhallen. De spiller nå i 2. divisjon ishockey for menn etter å ha rykket ned våren 2023 etter 10 år i Fjordkraftligaen. MS har ikke et veldig stort budsjett og satser ungt, MS er det laget i GET-ligaen som har den minste gjennomsnittlige alderen med 22,11 år. Supporterklubben til Manglerud Star kaller seg for " Green Army". Høyeste tilskuertall denne sesongen kom 17.01.2010 mot Vålerenga, da 783 mennesker fant veien til Manglerudhallen.


Manglerud Star Breddefotball

[rediger | rediger kilde]

Mangleud Star var i 2. divisjon, men plassen ble overtatt av Oslo Øst FK. Senere kjent som Manglerud Star Topfotball. De gamle veteranene i Manglerud Star, startet derfor på nytt i 8. divisjon. De kom så langt som 5. divisjon før dem la skoene på hylla. Men det var forsatt noen ildsjeler i klubben som fikk klubben på bena igjen. Juniorspillere tok over laget. En av dem var Manglerud Stars Ron Inge Aasnes. De fikk også hentet inn keeper Eirik Olsen Eggen ifra Abildsø. Dessverre gikk det ikke så bra, så de rykket ned første sesong. Det skulle ta 3 år før trenerlegenden Åge Jøndal tok over laget. Sammen med Käthe Eva Bleken, så tok han laget helt opp til 3. divisjon på 3 år. Disse årene hadde Manglerud Star Bredde flere store profiler, deriblant, Ron Inge Aasnes, Henning Jøndal, Jonas Jøndal, Lasse Kåring, Roar Steenbekken, Kenneth Johannesen, Bjørn Flom, Espen Enevoll, Mads Bleken og Fakar Khan. I 2008 tok den tidligere Vålerenga og Strømsgodset spilleren, Juro Kuvicek over som hovedtrener. Sesongen startet dårlig og etter halvspilt sesongen fikk Juro Kuvicek sparken og Manglerud Star Toppfotball tok over klubben. Frem til 2011 var laget et rekruttlag for toppfotballen. Foran sesongen 2013 overtok Atle Jan Larsen som trener for A-laget. Laget vant 5. divisjon klart med 17 seire, en uavgjort og ingen tap i serien. Sesongen 2014 endte med 6.-plass i 4. divisjon, før 2015 sesongen endte med et nytt opprykk. Det betyr at 2016 sesongen skal spilles i 3. divisjon.

Manglerud Star Toppfotball

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Manglerud Star Toppfotball

Fotballdelen av klubben deltok i samarbeidsklubben Manglerud Star Toppfotball. Konkurs før sesongen 2011

I 2005-sesongen klarte også klubbens kvinnelag å rykke opp til nest øverste divisjon. Dette laget er ikke en del av det samarbeidet som gjør seg gjeldende i herrefotballen.

Manglerud Star 2

[rediger | rediger kilde]

Manglerud Star 2 var rekruttlaget til Manglerud Star. De spilte sine hjemmekamper i Manglerudhallen, og var i norsk 1. divisjon. Opprette i 2009 hovedsakelig for å videre utvikle spillere i Manglerud systemet, slik at de som ikke hadde fått spilletid i GET-ligaen kunne spille i 1. divisjon og for å få opp spillere til GET-ligaen. Manglerud Star eksistere mellom 2009 og 2012 og fikk tre sesonger, som spilte i 1. divisjon ishockey for menn. [2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Brynjulf Nygaard (24. juni 1988). «Frisk feiring for Manglerud Star». Aftenposten Aften. 
  2. ^ Eliteprospect

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]