Ho Feng-Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ho Feng-Shan
Ho Feng-Shan.jpg
Født10. september 1901Rediger på Wikidata
Yiyang prefekturRediger på Wikidata
Død28. september 1997[1]Rediger på Wikidata (96 år)
San FranciscoRediger på Wikidata
Barn Monto HoRediger på Wikidata
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität MünchenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat[1]Rediger på Wikidata
Embete AmbassadørRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata
Utmerkelser Rettferdige blant nasjoneneRediger på Wikidata

Ho Feng-Shan (tradisjonell kinesisk: 何鳳山; forenklet kinesisk: 何凤山; pinyin: Hé Fèngshān; født 10. september 1901 i Yiyang i provinsen Hunan i Kina, død 1997 i San Francisco i USA) var en kinesisk diplomat. Han reddet hundrevis, sannsynligvis tusenvis, av jøder under annen verdenskrig.

Ho kom fra en fattig familie; faren døde da han var syv år gammel. Med sin flid og harde innsats kom han inn på Yali-skolen i provinshovedstaden Changsha og senere på Yale-in-China University. Han dro til München i 1926 og tok i 1932 doktorgrad i politisk økonomi.

Han trådte så inn i det kinesiske diplomatis tjeneste. Hans første utenlandspostering var til Tyrkia.

Fra 1937 arbeidet Ho Feng-Shan for det kinesiske konsulat i Wien. Etter at Østerrike ble innlemmet i Tyskland i 1938, trengte man for å kunne forlate Østerrike et emigrasjonsbevis, som for eksempel et utenlandsk visum. Mot sin foresattes vilje begynte Ho å utstede visa for Shanghai. For innreise til Shanghai trengte man den gang intet visum, men for å kunne forlate Østerrike trengte jødene å forevise et visum. Mange av de jødene som slik kunne komme seg til Shanghai og klarte seg gjennom tiden i Shanghaighettoen, klarte senere å reise til Hongkong eller Australia.

Ho fortsatte å utstede visaer til jøder til han ble hjemkalt til Kina i mai 1940.

Senere virket Ho Feng-Shan som ambassadør for Republikken Kina i en rekke land; i Egypt, Mexico, Bolivia og Colombia. Etter endt tjeneste slo han seg ned i San Francisco i California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]