Heysham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ruinene av St. Patrick's Chapel
Kraftstasjonen i Heysham

Heysham er en relativ stor kystlandsby i nærheten av Lancaster i grevskapet Lancashire i England. Med utsikt over bukten Morecambe er Heysham havn for ruter til Man og til Irland. Det er to kjernekraftstrasjoner ved landsbyen som er landemerker fra åsene i det omliggende områdene.

Administrativt er Heysham en del av bydistriktet til Lancaster med administrative enheter (wards): Heysham Central (med en befolkning på 4 397)[1], Heysham North (5 477)[2] og Heysham South (6 262)[3]; til sammen har de en boldkning på 16 136 (folketelling i 2001), skjent disse strekker seg inn i områder som går bortenfor landsbyen Heysham som har rundt 6 500 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

St. Peter's Church

Av historisk interesse er steingravene i ruinene av oldtidskapellet St. Patrick's Chapel som ligger nært inntil kirken St. Peter's Church. De er begge antatt å være fra 1000-tallet, og er begge bygget med lokal stein hogget fra berg. Lokal legende hevder at sankt Patrick av Irland gikk i land her etter å ha krysset Irskesjøen fra Irland og deretter å ha etablert kapellet. Det har imidlertid blitt etablert at kapellet ble bygget rundt 300 år etter at Patrick døde. Steingravene er avbildet på omslaget av rockegruppa Black Sabbaths album The Best of Black Sabbath.

På kirkegården fra angelsaksiske og norrøne levninger, og kirken selv inneholder en norrøn stein med avbildning av et villsvin. Hensikten med disse til dels merkelige steinskulpturene er mye omdiskutert, men det er funnet mange tilsvarende i nordlige England, foruten også i Skottland, Wales, Man og på Irland, og dessuten noen få områder i sørlige England med tilknytning til vikinger og norrøn bosetning.

Lancaster Museum oppbevarer kulturgjenstander fra området, blant annet steinøkser og hammerhoder (noen som veier opp til 4 kg) og som er datert tilbake til neolittisk tid. Mange av disse gjenstandene og deres opprinnelige lokalisering tyder på at dette var gravlund i oldtiden, eller gravhøyde. Området er fortsatt kjent som «The Barrows» (= gravhøydene). Disse er på den eneste kystklippene i Lancashire og inneholder på et relativt lite område, skogland, åpent gressland, sandstrender, og steinbassenger.

Havna i Heysham[rediger | rediger kilde]

Heysham Harbour

Heysham Harbour ble bygget i 1900, og det er fast fergeforbindelse til Man, foruten også frakt til Irland og til østlige delen av Irskesjøen og gassfeltene i bukta Morecambe Bay. En hurtigbåttjenste til Belfast ble åpnet i 1999. En del ferger har forbindelser med tog fra jernbanestasjonen og videre til Lancaster.

Tidevannstabeller kan bli sett ved Bay Horse Lancasters værtjeneste.[4]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kunstneren J.M.W. Turner var i Heysham på 1790-tallet da han reiste rundt i Storbritannia. Hans malerier viser en tidlig landsby med iøynefallende tjern i bakgrunnen.

Haysham vant landsbyprisen Blomstrende Britannia, Britain in Bloom, både i 2005 og i 2007.

Underholdning[rediger | rediger kilde]

Heysham har en stor utendørs gokartbane ved Heysham Head hvor racerbilsjåføren Nigel Mansell pleide å farte rundt i tenårene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fakta for Heysham Central (PDF)
  2. ^ Fakta for Heysham North (PDF)
  3. ^ Fakta for Heysham South (PDF)
  4. ^ Bay Horse Lancaster

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]