Heysham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Heysham
Heysham
Sognekirken St Peter's
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Lancaster
Admin. grevskap:Lancashire
Seremon. grevskap:Lancashire
StatusLandsby (village)
Befolkning17 016 (2011)

Heysham er en relativ stor landsby ved kysten av distriktet City of Lancaster i grevskapet Lancashire i England. Med utsikt over bukten Morecambe har Heyshams havn for sjøruter til Man og til Irland. Det er to kjernekraftstasjoner ved landsbyen som er landemerker fra åsene i det omliggende områdene. I henhold til folketellingen i 2011 har landsbyen en befolkning på 17 016 innbyggere.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Administrativt utgjør Heysham en del av distriktet City of Lancaster med tre administrative deler: Heysham Central (med en befolkning på 4 478 innbyggere i 2011);[1] Heysham North (5 274 i 2011);[2] og Heysham South (med 7 264 i 2011).[3] Disse strekker seg dog til områder utover landsbyen Heysham, som har en befolkning på rundt 6 500 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Av historisk interesse er steingravene i ruinene av oldtidskapellet Sankt Patricks kapell som ligger nært inntil kirken, som er dedikert apostelen Peter. Begge bygg er antatt å være fra 1000-tallet, og er begge bygget med lokal stein hogget fra steingrunnen. Lokal legende hevder at sankt Patrick av Irland gikk i land her etter å ha krysset Irskesjøen fra Irland og deretter å ha etablert kapellet. Det har imidlertid blitt etablert at kapellet ble bygget rundt 300 år etter at Patrick døde. Steingravene er avbildet på omslaget av rockegruppa Black Sabbaths album The Best of Black Sabbath.

På kirkegården fra angelsaksiske og norrøne levninger, og kirken selv inneholder en norrøn stein med avbildning av et villsvin. Hensikten med disse til dels merkelige steinskulpturene er mye omdiskutert, men det er funnet mange tilsvarende i nordlige England, foruten også i Skottland, Wales, Man og på Irland, og dessuten noen få områder i sørlige England med tilknytning til vikinger og norrøn bosetning.

Lancaster Museum oppbevarer kulturgjenstander fra området, blant annet steinøkser og hammerhoder (noen som veier opp til 4 kg) og som er datert tilbake til neolittisk tid. Mange av disse gjenstandene og deres opprinnelige lokalisering tyder på at dette var gravlund i oldtiden, eller gravhøyde. Området er fortsatt kjent som «The Barrows» (= gravhøydene). Disse er på den eneste kystklippene i Lancashire og inneholder på et relativt lite område, skogland, åpent gressland, sandstrender, og steinbassenger.

Havna i Heysham[rediger | rediger kilde]

Heyshams havn ble bygget i 1900, og det er fast fergeforbindelse til Man, foruten også frakt til Irland og til østlige delen av Irskesjøen og gassfeltene i bukta Morecambe Bay. En hurtigbåttjenste til Belfast ble åpnet i 1999. En del ferger har forbindelser med tog fra jernbanestasjonen og videre til Lancaster.

Tidevannstabeller kan bli sett ved Bay Horse Lancasters værtjeneste.[4]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kunstneren J.M.W. Turner var i Heysham på 1790-tallet da han reiste rundt i Storbritannia. Hans malerier viser en tidlig landsby med iøynefallende tjern i bakgrunnen.

Haysham vant landsbyprisen Blomstrende Britannia, Britain in Bloom, både i 2005 og i 2007.

Underholdning[rediger | rediger kilde]

Heysham har en stor utendørs gokartbane ved Heysham Head hvor racerbilsjåføren Nigel Mansell pleide å farte rundt i tenårene.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Heysham Central», UK Census Data
  2. ^ «Heysham North», UK Census Data
  3. ^ «Heysham South», UK Census Data
  4. ^ Bay Horse Lancaster Arkivert 18. januar 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]